Gemeente Enschede

Geen nieuwe exemplaren Aziatische boktor in Enschede

In najaar vervolgonderzoek in Roombeek

Het onderzoek van de Plantenziektenkundige Dienst en de gemeente Enschede naar de Aziatische boktor in de wijk Roombeek heeft geen nieuwe exemplaren opgeleverd. Het onderzoek is voor nu afgerond. In het najaar, als de bladeren van de bomen gevallen zijn, wordt het onderzoek naar (sporen van) de Aziatische boktor in de bomen voortgezet.

Vondst in Enschede
Begin juli dit jaar vond de beheerder van een speeltuin een volwassen kever van de Aziatische boktor in de wijk Roombeek. Deze boktor is niet gevaarlijk voor mensen en dood hout, maar wel schadelijk voor levende bomen en struiken. Volgens Europese regelgeving is Nederland verplicht deze boktor te bestrijden. Na de vondst startten de Plantenziektenkundige Dienst en de gemeente Enschede direct een gezamenlijk onderzoek. Onderzocht is waar de kever vandaan kwam en of er nog meer kevers aanwezig waren.

Geen kevers gevonden
Tijdens het onderzoek in de directe omgeving zijn geen nieuwe exemplaren van deze boktor aangetroffen. Honderden kisten verpakkingshout zijn onderzocht, omdat de boktor mogelijk met verpakkingshout is meegereisd. Zo is de boktor eerder in Nederland terechtgekomen. Hiervoor zijn nu geen directe aanwijzingen gevonden.

Vervolgonderzoek in najaar
Het onderzoek naar de Aziatische boktor in het verpakkingshout is voor nu afgerond. Dit najaar krijgt het onderzoek een vervolg. De Plantenziektenkundige Dienst gaat dan hoger in de bomen kijken naar (sporen van) de boktor. Het onderzoek start nadat de bladeren van de bomen zijn gevallen. Dan kunnen de boomkronen beter bekeken worden.

Meer weten
Meer informatie over de Aziatische boktor staat op de website van de Plantenziektenkundige Dienst: www.minlnv.nl/pd. Vondsten kunnen gemeld worden bij het gratis telefoonnummer van het LNV Loket: 0800 - 22 333 22. Ook is er actuele informatie te vinden op de website van de gemeente Enschede: www.enschede.nl

21 augustus 2008