KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

21-8-2008

Olympische Spelen: Booth/Nieuwenhuis vijfde in Tornado klasse

Op de slotdag van de Olympische zeilregatta in Qingdao, eindigde het Nederlandse Tornado-duo Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis als vijfde overall. In de finale medal race kwamen de oranjezeilers als derde door de finish, op 53 seconden achter de winnaars uit
Groot-Brittannië. Het olympisch goud gaat naar Fernando Echavarri en Anton Paz. De Australische wereldkampioenen Darren Bundock en Glenn Ashby pakken het zilver, gevolgd door de Argenijnen Santiago Lange en Carlos Espinola.

Nadat de Tornado op de wal stond en de medaillewinnaars feestvierden, kwam Nieuwenhuis op verhaal: Ik dacht voor de start, dit is eigenlijk wel gaaf met de beste zeilers ter wereld en op het grootste
sportevenement ter wereld een wedstrijd varen. We moesten vandaag winnen om de Argentijnen te verslaan en dat is niet gelukt. Daar baal ik van. We hadden niet zon heel goede start, maar daarna wel een prima gang. Het was alleen een mijnenveld daarbuiten. Hoge golven en veel stroom. De Britten waren beter weg en gingen direct aan de leiding.

Op de Argentijnen na startte de hele vloot over stuurboord om direct koers te zetten richting de rechterzijde van de baan. De Nederlandse Tornado kwam als vijfde rond de bovenboei en pakte onder spinnaker een boot terug. Bij de tweede bovenboei lagen ze derde en dat werd de finishpositie. In het puntenklassement konden ze de Argentijnen en Canadezen niet achter zich laten. Nieuwenhuis: Derde worden in deze race is mooi, maar niet goed genoeg.

Op dit moment overheerst de teleurstelling bij de zeiler uit
Enkhuizen: Ik kan nu niet blij zijn met de vijfde plek. Mitch en ik hebben twee jaar geleden tegen elkaar gezegd dat we een plak gingen winnen en dat is niet gelukt. Dat is een rotgevoel.

Of hij terugkeert in een Olympische klasse weet Nieuwenhuis nog niet: Ik had graag verder gegaan in de Tornado. Ik denk dat deze klasse vandaag heeft laten zien wel degelijk mediageniek te zijn. We hebben een mooie show weggegeven. Het is echt jammer dat we geen kans meer krijgen. Maar ik ben nog niet klaar.

Punten laten liggen
We hebben eerder te veel punten laten liggen, aldus Booth over het missen van het podium. Dat is het spel. Je moet een constante reeks neerzetten. Dat hebben de Spanjaarden hier gedaan, dus zij verdienen het om te winnen. Op de vraag hoe hij terugkijkt op dit laatste Olympische optreden van de Tornado, antwoordde Booth: Ik ben blij dat we vandaag hebben kunnen laten zien wat deze boten te bieden hebben. De golven waren net wat te hoog om tot maximale snelheid te pushen. De keuze om de Code Zero thuis te laten, pakte uiteindelijk goed uit voor de Nederlanders. Booth: Dit zijn voor mij de Spelen met de meeste wind geworden. Als we dezelfde condities als de 470 hadden gehad, was het een heel ander verhaal geweest. Wij zijn dus blij met onze beslissing om dat zeil uiteindelijk niet te gebruiken.

Top vijf eindklassement Tornado-klasse:

1. ESP Echavarri/Paz, 44 punten

2. AUS Bundock/Ashby, 49 punten

3. ARG Lange/Espinola, 56 punten

4. CAN Johansson/Stittle, 61 punten

5. NED Booth/Nieuwenhuis, 64 punten

Internetadres: www.sailing.org