Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van Boekestijn over uitspraken van een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken over een verkrachting in Kenia

21-08-2008

Graag bieden wij hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Boekestijn over uitspraken van een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken over een verkrachting in Kenia. Deze vragen werden ingezonden op 31 juli 2008 met kenmerk 2070826650.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,
Drs. A.G. Koenders

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van
Buitenlandse Zaken en de heer Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking op vragen van het
lid Boekestijn
(VVD) over uitspraken van een woordvoerder van
het ministerie van Buitenlandse Zaken over een verkrachting in Kenia.

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het artikel 'Naar Afrika vooral voor jezelf'? 1)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Welk belang zou er mee kunnen zijn gediend indien een woordvoerder van uw Ministerie de uitspraak doet dat 'het niet aan ons is om te vertellen wat er is gebeurd in Kenia'?

Vraag 3
Bent u bereid om uw woordvoerder tot de orde te roepen en maatregelen te nemen die een herhaling van dit soort uitspraken voorkomen?

Antwoord
Ter bescherming van de privacy van de betrokkenen is het ministerie van Buitenlandse Zaken in principe zeer terughoudend in het verstrekken van informatie over individuele consulaire aangelegenheden. De betrokken woordvoerder heeft in lijn met deze gedragslijn gehandeld. Wij zien dan ook geen aanleiding deze tot de orde te roepen.


1) NRC Handelsblad, 29 juli 2008


---