Gemeente Maassluis

Een Zetje helpt je verder in Maassluis

De gemeente Maassluis vindt het belangrijk dat iedereen met een laag inkomen geholpen wordt met bijzondere bijstand. Inwoners die onder de door Maassluis gestelde inkomensgrens leven en geen uitkering ontvangen, zijn echter bij de gemeente niet bekend. Door deelname van de gemeente aan het landelijke Innovatie Programma Werk en bijstand (IPW) Beter presteren met bijzondere bijstand gaat dit veranderen. In juli ondertekende het college van B&W de uitwisselingsovereenkomst bestandsvergelijking van gemeenten en Belastingdienst. Na de bestandsvergelijking kan de gemeente deze groep inwoners helpen door hen actief te informeren over de mogelijkheden voor bijzondere bijstand in Maassluis.

Met de ondertekening gaf de gemeente Maassluis eenmalig toestemming voor koppeling van de burgerservicenummers (voorheen sofinummers) van haar inwoners met de inkomensgegevens van de Belastingdienst. De koppeling van gegevens uitgevoerd door een onafhankelijk landelijk bureau, is in september a.s. afgerond. Dan weet de gemeente welke burgers boven of onder de inkomensgrens leven. De gemeente krijgt echter geen inzicht in de hoogte van het inkomen van haar burgers.

Zodra de gemeente weet welke burgers een laag inkomen hebben, kan zij deze inwoners rechtstreeks informeren over de mogelijkheden van bijzondere bijstand in Maassluis. Hiervoor wordt de campagne Een Zetje helpt je verder ingezet. Mensen met een laag inkomen kunnen met een zetje bijvoorbeeld deelnemen aan sport, cultuur en ander vermaak. Maar zij kunnen ook met bijzondere bijstand worden geholpen bij ziekte, kinderopvang en inburgeren. De gemeente wil zo het gebruik van de bestaande regelingen verbeteren.