Gemeente Waalwijk Veilig oversteken in Burg. Smeelelaan

Sinds vrijdag 11 juli 2008 zijn er bij de voetgangersoversteken in de Burgemeester Smeelelaan, LEDs (lampjes) aan weerszijden van elke oversteek aangebracht. Deze LEDs worden aangezet door een druk op de knop op de palen aan elke zijde van de weg. De knipperende LEDs zijn zichtbaar voor de aankomende automobilist en waarschuwen dat er voetgangers van plan zijn over te steken. Al eerder werd de oversteekplaats in de Schoolstraat in Waspik voorzien van zulke LED-lampjes.

Op de eerste schooldag na de zomervakantie, maandag 18 augustus 2008 om 8.00 uur opent wethouder Jan van Groos van Verkeer, de nieuwe verkeersmaatregelen. U bent hierbij van harte uitgenodigd. De opening vindt plaats bij de oversteek Smeelelaan-Rubenslaan.

Vergroten verkeersveiligheid
Het aanbrengen van LEDs bij oversteekplaatsen bestaat nog maar kort in Nederland. De eerste ervaringen laten zien dat sommige automobilisten stoppen voor de knipperende lichten. Dit is mooi, maar daarvan mag niet mag worden uitgegaan; niet alle automobilisten stoppen. De maatregel zorgt er voor dat de voetganger beter en meer zichtbaar is voor de automobilist. In die zin zijn de LED-lampjes attentieverhogend en wordt verwacht dat dit de verkeersveiligheid vergroot.

Belangrijk om op te merken is dat de maatregel geen recht op voorrang geeft, maar alleen de automobilist waarschuwt voor overstekende voetgangers. Als de voetganger op de knop drukt, kan hij/zij niet zo zomaar oversteken. Men moet blijven uitkijken of oversteken mogelijk is.

Publicatie datum 13-08-2008