Gemeente Haren

Start van de campagne Waterproof over schoon water

Bibliotheek Haren en Groningen

21/08/2008

Op 20 augustus start de campagne 'Waterproof' in de bibliotheken van Groningen (Oude Boteringestraat 18) en Haren (Brinkhorst 3). De campagne is een initiatief van de provincies, waterschappen en bibliotheken in Groningen en Drenthe. Van 20 tot en met 23 augustus staat een reizende informatiewand in de Openbare Bibliotheek Groningen en de bibliotheek van Haren, twee van de twaalf bibliotheken die meewerken aan de campagne.

Schoon water met waterlelies

Spreekuur van de Waterdokter
Heeft u vragen over de waterkwaliteit in uw directe omgeving? Kom dan op zaterdagochtend 23 augustus met uw vijver- of slootwater naar het spreekuur van 'de waterdokter' in de bibliotheek.
* Spreekuur Waterdokter in de Bibliotheek Groningen: 11.00 - 13.00 uur

* Spreekuur Waterdokter in de Bibliotheek Haren: 12.00 - 13.00 uur

De waterdokter is een deskundige van het waterschap of het waterbedrijf.

Excursie (open inschrijving) over waterkwaliteit Op zaterdagochtend 23 augustus (Haren) en op zondagochtend 24 augustus (Groningen) om 10 uur is er een excursie onder leiding van de vereniging voor natuur- en milieueducatie, het IVN. Startpunt is de ingang van de bibliotheek aan de Brinkhorst 3 (Haren; op zaterdag) of de Oude Boteringestraat 18 (Groningen; op zondag). Tijdens de excursie worden er waterdiertjes gevangen, meten we de zuurgraad en bepalen we de helderheid van het vijver- of grachtwater in de omgeving van de bibliotheek. De excursie is gratis en duurt ongeveer twee uur. Aanmelden kan via het IVN Groningen op telefoonnummer 050 31 35 933 of door een mail te sturen aan consulentschap.groningen@ivn.nl.

waterdiertjes vangen rondom de bieb

Een glas lekker drinkwater, dotterbloemen langs de slootwal, op een warme zomerdag even zwemmen in het Paterswoldsemeer of de Kardinger plas. Iedereen heeft wel iets met schoon water. Maar iedereen vergeet ook wel eens dat we daar zelf aan mee kunnen werken. Door bijvoorbeeld niet meer de auto te wassen op straat, onkruid chemisch te verdelgen op de stoep, of dagelijks uitgebreid te douchen! Ook overheden en bedrijfsleven moeten de waterkwaliteit goed in de gaten houden door het riool op orde te brengen, lozingen van industriewater te beperken en natuurvriendelijke maatregelen te nemen.

Waterkwaliteit stond de afgelopen jaren volop in de belangstelling. De (water)overheden werken daar hard aan mee. Door plannen te maken en uit te voeren, werken zij aan de zogenaamde Europese Kaderrichtlijn Water. Dat gebeurt ook in Groningen en Drenthe. In die plannen staat wat gemeente, provincie, waterschap of rijk aan maatregelen willen uitvoeren om de waterkwaliteit op peil te houden.

Met de informatiecampagne Waterproof willen de overheden inwoners van Groningen en Drenthe bewust maken van het belang van een goede waterkwaliteit in hun omgeving. Ook omdat iedereen eind 2008 kan inspreken op de plannen voor schoon water van verschillende overheden.

WaterProof is mede mogelijk gemaakt door:

Europe Direct, Groningen en Drenthe leeft met water, het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Biblionet Groningen en Drenthe, waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest, Waterbedrijf Groningen, waterleidingmaatschappij Drenthe, Provincies Groningen en Drenthe, IVN.

Kijk voor meer informatie op http://www.groningenleeftmetwater.nl/ en http://www.drentheleeftmetwater.nl/ of neem contact op met de organisatie van de campagne Waterproof, contactpersoon: Nelleke Donkervoort 050 31 64 016.

Groningen/Drenthe leeft met water