Nederlandse Politiebond


NPB WIL OPSCHORTING FVT-ACTIVITEITEN

De NPB heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vandaag dringend verzocht alle activiteiten rond de Fysieke Vaardigheids Toets (FVT) op te schorten en te verbieden. De NPB heeft onder andere grote moeite met het feit dat de FVT in de praktijk gehanteerd blijkt te worden als een instrument van de zogenaamde testcultuur. De minister beraadt zich op de opstelling van de NPB en zal daarop reageren tijdens het volgende maandelijkse overleg tussen BZK en de vier landelijke politiebonden.

Op dinsdag 19 augustus heeft het hoofdbestuur van de NPB zich beraden over de ervaringen met de FVT de conditietest die zich nu nog in de uitprobeerfase bevindt, maar vanaf 1 januari 2009 voor alle politieambtenaren verplicht zou moeten worden. De NPB moest helaas concluderen dat er de nodige kanttekeningen te plaatsen zijn bij de huidige opzet van de FVT en de manier waarop de toets tot nu toe in de praktijk wordt gebracht.

In de eerste plaats heeft het afleggen van de toets recentelijk tot een aantal ernstige ongevallen geleid. Ook hebben wij vanuit de achterban meldingen gekregen dat de voorgeschreven voorbereidingsprocedure lang niet altijd naar behoren wordt nageleefd. Daarnaast ontvangt de NPB meer en meer signalen die erop wijzen dat de toets op de werkvloer wordt gezien als een bedreiging en niet als de beoogde uitdaging om te gaan werken aan een betere fysieke gesteldheid.

Voor alle duidelijkheid: de NPB is niet tegen de gemaakte afspraken in de CAO 2005-2007. Ook vinden wij dat de FVT goed aansluit bij de hedendaagse praktijk. Onze kritiek richt zich vooral op het feit dat de toets een instrument is geworden van de zogenaamde testcultuur.

Wij merken dat de toets meer en meer wordt gevoeld als een af- rekenmodel. De NPB vindt dat we moeten zoeken naar middelen die de fysieke vaardigheid verhogen en pleit dan ook voor een trainingscultuur in plaats van een testcultuur. Volgens ons is het cruciaal dat de werkgever de collega's gaat faciliteren in plaats van hen keer op keer op de eigen verantwoordelijkheid te wijzen.

Wat de NPB betreft worden alle activiteiten rond de FVT opgeschort zolang er geen verandering optreedt in de zienswijze van de werkgever (= de minister en korpsleidingen).

Gepubliceerd op 21 augustus 2008 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.