Gemeente Deurne

24-07-2008
Blauwalg geconstateerd in visvijver Peelland in Deurne Waterschap Aa en Maas heeft toxische blauwalgen aangetroffen in visvijver Peelland, nabij de Burgemeester Roefslaan in Deurne. Deze blauwalgen kunnen bij aanraking of inname bepaalde gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Daarom adviseert het waterschap om contact met water van deze visvijver te vermijden.

Blauwalgen ontstaan via een natuurlijk proces en verdwijnen weer vanzelf. Wanneer de blauwalgen zichtbaar zijn op het oppervlaktewater door een explosieve groei, spreken we van blauwalgenbloei. Daar is in dit geval in de visvijver Peelland sprake van. De gemeente Deurne en waterschap Aa en Maas blijven de situatie in de gaten houden.

Wat zijn blauwalgen?
Blauwalgen zijn bacteriën die van nature voorkomen in zoet en zout water. Er is sprake van blauwalgenbloei als een explosieve groei van blauwalgen optreedt in oppervlaktewater. Blauwalgenbloei in een plas wil niet zeggen dat er sprake is van een verontreiniging van het water. Het geeft alleen aan dat er veel voedingstoffen in het oppervlaktewater aanwezig zijn. De algen vormen dan een groene laag op of in het water. Blauwalgenbloei kan ontstaan als de watertemperatuur relatief hoog is en wanneer er veel voedsel in het water zit. Wanneer de zonintensiteit afneemt en het water weer afkoelt, verdwijnen de blauwalgen weer.

Waarschuwing
Algenbloei kan voor problemen zorgen. Algen halen namelijk zuurstof uit het water. Bij een algenbloei doen zij dit zo massaal dat plaatselijk gebrek aan zuurstof kan ontstaan. Dit kan dan bijvoorbeeld vissterfte veroorzaken. Sommige blauwalgen kunnen giftige stoffen afscheiden, die bij aanraking of inname huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen, maag- en darmklachten en leveraandoeningen kunnen veroorzaken bij mens en dier. Het waterschap adviseert dan ook om ieder contact met het water te vermijden, dit geldt ook voor huisdieren. Bij onverhoopt contact wordt geadviseerd de betreffende lichaamsdelen goed af te spoelen.

Mocht u in een vijver of sloot dode vissen aantreffen, dan kunt u dit melden bij de gemeente via het servicenummer 387777 of bij het Waterschap AA en Maas via telefoonnummer 073- 6156666.