Gerechtshof Arnhem


Toelichting hof Arnhem op uitzending KRO Reporter

Op 20 augustus 2008 is in het KRO programma âReporterâ aandacht gevraagd voor de zogenaamde Enschedese Ontuchtzaak. Daarin is de president van het hof Arnhem, mr D.J. van Dijk, ook aan het woord gekomen. Het interview voor dit programma heeft 45 minuten geduurd. Zoals gebruikelijk is daar een klein deel van uitgezonden. Voor een goed begrip van wat wel is uitgezonden is het goed om nog op een aantal punten in te gaan.

Niet inhoudelijk op deze zaak ingegaan
Voorafgaande aan en in het begin van het interview heeft mr van Dijk aangegeven -na eerst te hebben uitgelegd waarom niet de raadsheren zelf voor de camera verschijnen- dat hij op de zaak zelf niet zou ingaan. Er ligt een onherroepelijk arrest van het hof, het cassatieberoep daartegen is afgewezen en het is nu aan de Procureur Generaal bij de Hoge Raad om een beslissing te nemen over het ingediende herzieningsverzoek. Het is onder die omstandigheden niet passend om namens het Arnhemse hof op die zaak in te gaan.

Overtuiging tot stand door bewijs en terechtzitting Tijdens het interview is uitgebreid aan de orde gekomen dat de CEAS-commissie heeft aangegeven dat het bewijs in deze zaak fragiel was. Mr van Dijk heeft aangegeven dat dat bij dit soort -ontucht- zaken vaker voorkomt. Het komt in dit soort zaken daarom niet alleen op het wettig bewijs aan, maar vooral ook op de overtuiging van de rechter. En die komt met name tot stand ter terechtzitting, waar de verdachten, de deskundigen en getuigen uitvoerig zijn gehoord. Het is voor derden, die achteraf naar de zaak kijken, zoals de CEAS-commissie heel moeilijk om naderhand over het oordeel van een rechter een goed oordeel te geven.

Emoties
Tijdens het programma werd de suggestie gewekt dat de rechterlijke beslissing misschien in emotie tot stand is gekomen. Daarbij werd verwezen naar de Almelose rechter die het tijdens de uitspraak even te kwaad kreeg. Het is belangrijk te weten dat deze rechter helemaal niet op de zaak heeft gezeten en dus ook niet heeft deelgenomen aan het besluitvormingsproces. Van enig verband daartussen kan dus geen sprake zijn.

Los daarvan, uiteraard spelen emoties een rol. Rechters zijn ook mensen. Maar dat wil niet zeggen dat rechters zich bij hun beslissing door emoties op sleeptouw laten nemen. Zij zijn er nu juist in getraind hun emoties te onderkennen en buiten de juridische afweging te laten. Zeker in grote zaken verloopt de besluitvorming geleidelijk en altijd volgens vaste lijnen. Er is geen enkele aanleiding aan te nemen dat dat in deze zaak anders is geweest.

Bron: Gerechtshof Arnhem Datum actualiteit: 21 augustus 2008 Naar boven