Stadsdeel Amsterdam Centrum


Een groen dak in de binnenstad

21 augustus 2008

Het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum gaat subsidies verstrekken voor 'extensieve groene daken' in de Amsterdamse binnenstad. Dergelijke daken belasten het riool minder omdat ze regenwater opvangen, ze dragen bij aan een schonere lucht en brengen meer groen in de stad.

De platte extensieve groene daken hebben geen gebruiksfunctie zoals een dakterras dat heeft. Ze kunnen alleen betreden worden voor onderhoud. De begroeiing blijft beperkt tot laagblijvende planten, mossen en kruiden. De subsidie is niet bedoeld voor 'intensieve groene daken', met hogere en zwaardere begroeiing, en ook niet voor daktuinen en dakterrassen.

Vergoeding en bouwvergunning

Particuliere eigenaren, VVE's, woningcorporaties en bedrijven kunnen een subsidie aanvragen van 20,- per m2, tot een maximum van 1000,- per dak, en daarnaast een tegemoetkoming van 200 voor de kosten van een berekening door een constructeur. In de meeste gevallen is een bouwvergunning nodig, bijvoorbeeld om een dakrand te verhogen of installaties en afvoerpijpen aan te passen.

Voor monumenten moet altijd een monumentenvergunning aangevraagd worden. De subsidie geldt alleen voor bestaande of te vernieuwen platte daken op bestaande gebouwen of bijgebouwen.

Het subsidievoorstel wordt op donderdag 11 september besproken in de commissie Bouwen, Wonen en Stedelijke Ontwikkeling. Daarna besluit de deelraad.

Voor meer informatie kunt u bellen met 140 20 en vragen naar mevr. Greter, sector Bouwen en Wonen.