Gemeente Breda

College doet voorstel voor gewenst ambitieniveau rioolbeheer

Het College van burgemeester en wethouders streeft voor het rioolbeheer voor de komende
vijf jaar naar ambitieniveau normaal.

Dit betekent voortzetting van het huidige ambitieniveau en voldoen aan nieuwe wettelijke eisen. Deze aanpak is de basis voor de rioolheffingstarieven 2009.

Bij de keuze voor ambitieniveau `normaal' wordt de rioolvervanging geleidelijk aan opgevoerd om gelijke tred te houden met de optredende slijtage. Daarnaast moet het college voldoen aan de wettelijke verplichtingen om vervuiling door rioolwater verder terug te dringen en voorkomen van water op straat bij hevige buien. Verder gaat het college inspringen op klimaatveranderingen en waar nodig deels uit te voeren door verharde oppervlakten af te koppelen van het rioolstelsel, waar haalbaar worden gescheiden rioolstelsels aangelegd. Een voor de afvoer van stedelijk afvalwater en een voor de afvoer van hemelwater. Om dit alles binnen dit ambitieniveau goed te kunnen doen is inzicht in het inzicht in het functioneren van de riolering en het grondwater onmisbaar. Hiervoor worden praktijkmetingen verricht en de verouderde besturings- en informatiesystemen gemoderniseerd.

Tarieven

Om dit alles te realiseren zijn tot 2013 investeringen nodig van EUR 45.000.000. Deze investeringen leiden voor 2009 tot de volgende rioolheffingtarieven


- categorie 1 (huishoudens; vast tarief): van EUR 112,44 naar EUR 130,80


- categorie 2 (kleine bedrijven; vast tarief): van EUR 238,32 naar EUR 277,32


- categorie 3 (middelgrote bedrijven; per m3): van EUR 0,23 naar EUR 0,27 per m3


- categorie 4 (grote bedrijven; per m3): van EUR 0,21 naar EUR 0,24 per m3

Besluitvorming

Voor 2009 wordt de rioolheffing tegelijkertijd met de begroting vastgesteld. Om die reden moet de beslissing over de hoogte van de rioolheffing voor 2009 vooruitlopend op vaststelling van het nieuwe beleidsplan genomen worden.

Dit voorstel wordt voorgelegd aan de Commissie Milieu en Mobiliteit. De input van de commissie wordt gebruikt voor het op te stellen Verbrede Gemeentelijk Rioleringsplan 2009 - 2013. Dit plan wordt eind 2008 ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden.

Breda, 21 augustus 2008