Gemeente Breda

Breda werkt nieuwe wet ruimtelijke ordening uit

Door de nieuwe wet op de ruimtelijke ordening (Wro) die op 1 juli is ingegaan is de Gemeente Breda niet langer verplicht om bij bestemmingsplanprocedures standaard de inspraakverordening toe te passen.

In plaats daarvan betrekt Breda haar burgers en bedrijven juist in een eerdere fase dan tot nu toe gebruikelijk is, namelijk reeds bij het opstellen van de eerste conceptbestemmingsplannen.

Ook worden de legesverordening aangepast en de exploitatieverordening ingetrokken. Verder komt er een regeling voor de tegemoetkoming in de schade als gevolg van bestemmingsplanwijzigingen (voorheen planschade).

Tot slot actualiseert Breda tot 2013 elk jaar minimaal 13 bestemmingsplannen om te voldoen aan de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro).

In deze nieuwe Wro, die de oude Wet op de Ruimtelijke Ordening vervangt, is de inspraak niet langer verplicht. De reden is dat de wetgever vindt dat inspraak, gezien de wettelijk verplichte uitgebreide openbare voorbereidingsprocedure, dubbel werk is.

De inspraak biedt burgers volgens het Rijk geen extra rechtsbescherming, maar slechts frustratie. Door de inspraakverordening bij de voorbereiding van bestemmingsplannen niet langer verplicht te stellen, wordt voorkomen dat burgers en bedrijven hun veelal identieke bezwaren bij ontwerpbestemmingsplannen moeten herhalen.

Het college sluit zich nu bij deze landelijke lijn aan, maar vindt het daarbij wel wenselijk dat voorafgaande aan de eerste conceptbestemmingsplannen vooroverleg plaatsvindt met burgers en bedrijven.

Naast het voorstel de inspraakverordening aan te passen stelt het college de raad voor om jaarlijks minimaal 13 bestemmingsplannen te actualiseren. Dat is nodig omdat de nieuwe Wet ruimtelijke ordening voorschrijft dat vanaf 1 juli 2013 geen enkel bestemmingsplan ouder mag zijn dan 10 jaar. Dat betekent ook dat procedures waarmee ruimtelijke ontwikkelingen die afwijken van het bestemmingsplan mogelijk worden gemaakt (voormalige artikel 19 procedures) minder prioriteit krijgen. Voorwaarde is wel dat het onderdeel is van een bestemmingsplan dat net is geactualiseerd of binnenkort wordt geactualiseerd.

Het college legt deze punten, die deel uitmaken van `de tweede fase van de implementatie nieuwe wet ruimtelijke ordening', op 28 augustus ter advisering voor aan de commissie Bouwen en wonen. De gemeenteraad neemt op 11 september een besluit.

Op 1 juli jl. is de nieuwe wet op de ruimtelijke ordening ingegaan. Deze wet vervangt de oude wet op de ruimtelijke ordening. De nieuwe wet vraagt om aanpassingen van een aantal verordeningen en stelt het bestemmingsplan weer centraal.

Breda, 21 augustus 2008