Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



* Verkiezingen 2008

Waterschap baggert watergangen in De Bilt

21 augustus 2008 - Het waterschap gaat de waterpartijen in het buitengebied van De Bilt, Maartensdijk en Hollandsche Rading en in Rijnsweerd Noord (stad Utrecht) baggeren. Een groot deel van de bagger wordt in een tijdelijke bewerkingsinrichting ontdaan van zand en water. Deze tijdelijke inrichting komt in het poldergebied tussen de Biltse Rading en de Utrechtseweg. De bouw van de bewerkingsinrichting is gestart en de feitelijke baggerwerkzaamheden beginnen in de laatste week van augustus in de Biltse Grift, bij landgoed Sandwijck. De werkzaamheden duren anderhalf jaar, in totaal wordt circa 100.000 m3 bagger afgevoerd.

Baggerwerk, waarom?

Op de bodem van iedere sloot of waterpartij verzamelt zich in de loop der tijd bagger. Bagger vormt zich uit onder andere gevallen blad, plantenresten en zwerfvuil. Door deze bagger wordt de sloot steeds ondieper. Bij warm weer bevat het kleine laagje water nog maar een beperkte hoeveelheid zuurstof. Vissterfte en stank kunnen bij warm weer het gevolg zijn.

Een ondiepe sloot kan ook minder water afvoeren, wat bij heftige regenval tot overstromingen kan leiden. Genoeg redenen voor het waterschap om in actie te komen. Het waterschap doet zijn uiterste best om tijdens de werkzaamheden rekening te houden met de natuur. Het is niet te voorkomen dat baggeren een tijdelijke impact heeft op het leefmilieu in de sloot, maar op de lange termijn is de natuur zeker gebaat bij een baggerbeurt.

Werkwijze

De werkzaamheden worden uitgevoerd door de combinatie Kurstjens/GMB. In het landelijk gebied wordt niet-verontreinigde bagger waar mogelijk op de kant gezet. De overige bagger wordt met een baggerzuigboot verwijderd en verder getransporteerd via leidingen.

Veel van de bagger die verwijderd wordt is verontreinigd. Het transport en de opslag van deze bagger is een kostbare zaak. Omdat er ook veel zand en water in de bagger zit, is het voordelig om dit er ter plaatse uit te halen. Dit gebeurt in een tijdelijke bewerkingsinrichting, ver van bebouwing, langs de Biltse Rading. De inrichting zal in anderhalf jaar ongeveer 85.000 m3 bagger bewerken.

Verkeershinder

De afvoer van het zand en de bagger gaat via de hoofdrijbaan van de Biltse Rading. Om de parallelweg veilig te kunnen kruisen plaatst de gemeente De Bilt verkeerslichten en signaleringsborden.

Meer informatie

Iedereen die aan een watergang woont die gebaggerd gaat worden, krijgt voor de aanvang van de werkzaamheden een aankondiging in de brievenbus.