Stichting Wakker Dier

Hanos haalt legbatterijei uit schap
(21 augustus 2008)
Groothandel Hanos heeft vandaag aan Wakker Dier laten weten, te stoppen met de verkoop van legbatterijeieren. Gisteren startte Wakker Dier met spotjes op de radio, waarmee consumenten worden voorgelicht over de eieren bij Hanos. Vanochtend ontving Wakker Dier een fax van Hanos waarin de directie liet weten geen nieuwe legbatterijeieren meer in te kopen zodra de huidige voorraad op is. Wakker Dier startte de radiocampagne omdat Hanos, als één van de laatste groothandels, nog steeds het dieronvriendelijke ei verkocht. Wakker Dier is erg blij met de beslissing, omdat Hanos veel restaurants bevoorraadt. Daardoor eten veel consumenten nog onbewust en ongewild legbatterijeieren. Wakker Dier zal de resterende ingekochte zendtijd gebruiken voor radiospots over Zaanse mayonaise: de laatste grote mayonaisefabrikant die nog legbatterijeieren gebruikt.

In 2004 besloten de supermarkten en de meeste groothandels om het dieronvriendelijke ei uit de schappen te weren. Deze eieren zijn nu nog te koop bij de Hanos, groothandel ISPC, in kleine buurtsupers en op markten. Afgelopen najaar startte Wakker Dier ook haar campagne tegen legbatterijeieren in koekjes, cake en mayonaise. Sindsdien zijn veel fabrikanten omgeschakeld naar diervriendelijkere eieren. Onder andere Mars BV, Verkade, Bakker Bart, Van der Breggen ('s werelds grootste stroopwafelfabrikant), Remia, Gouda's Glorie, Bolletje, Aviateur (banket), Daelmans en McDonald's zijn gaan scharrelen. Zaanse mayonaise scharrelt nog niet.

Wakker Dier is nog in onderhandeling met Hanos over de verkoop van vloeibaar eiproduct (eigeel, eiwit en vloeibaar `heel' ei) dat uit de legbatterij komt en door veel horecaondernemers wordt gebruikt. Ook verkoopt Hanos nog veel verwerkte legbatterijeieren. Wakker Dier hoopt dat Hanos hier net als andere verkopers op korte termijn een einde aan maakt. Ook hoopt Wakker Dier dat Hanos diervriendelijke (biologische of vrije-uitloop) varianten van vloeibaar ei opneemt in het assortiment.

Al in 1999 concludeerden de Europese landbouwministers dat de legbatterij niet langer acceptabel is. In de legbatterij leeft een kip op minder dan een A4'tje leefruimte (550 cm2) achter tralies. Ze heeft geen zitstok, legnest of scharrelruimte. Scharrelkippen (code 2) komen niet buiten, maar lopen wel los in een schuur met stro, zitstok en legnest. Vrije-uitloopeieren (code 2) en biologische eieren (code 0) komen van kippen die buiten lopen. In Nederland zitten nog steeds 19 miljoen kippen in de legbatterij. Nederland is het meest pluimveedichte land ter wereld.