Provincie Zuid-Holland

Drie nieuwe fietsroutes langs Zuid-Hollandse landgoederen 21-08-2008

Wie de landgoederen in de provincie Zuid-Holland wil ontdekken, kan dit nu doen per fiets. Voor drie regio's zijn fietsroutes ontwikkeld: één voor de Bollenstreek, één voor Den Haag-Wassenaar-Voorschoten, en één die over Voorne voert. Alle drie routes zijn gemaakt in het kader van het Zuid-Hollands Jaar van de Landgoederen 2008.

De boekjes bevatten naast de routebeschrijving ook tips over bijvoorbeeld horeca en fietsenmakers onderweg. Verschillende bezienswaardigheden in de regio worden vermeld, met natuurlijk speciale aandacht voor de landgoederen. Daarvan zijn sommige open voor publiek, zodat onderweg een wandeling over het landgoed kan worden gemaakt. Soms kan ook het huis zelf worden bezocht.

De fietsroutes zijn gratis verkrijgbaar bij de VVV en te downloaden op www.levehetlandgoed.nl. Deze website geeft ook informatie over de andere activiteiten in dit provinciale themajaar. De routes zijn in opdracht van de provincie Zuid-Holland ontwikkeld door het Zuid-Hollands Bureau voor Toerisme.

De drie fietsroutes
Een impressie van de drie routes:
1) Haagse Landgoederenroute
52 km, in te korten tot 45 km; verschillende opstapplaatsen; voert onder meer langs de Ridderzaal en Paleis Huis ten Bosch en diverse landgoederen met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog; wandelmogelijkheid op onder andere het Koninklijk Landgoed De Horsten. 2) Kastelen en landgoederen in de Bollenstreek
45 km; verschillende opstapplaatsen; afwisselende route langs historische monumenten, door knusse dorpjes, langs vaarten en door duinen; onder meer langs de Keukenhof; met vele wandelmogelijkheden onderweg. En met extra tips voor bezienswaardigheden, waaronder het huis waar schilder Jan Steen woonde in het midden van de 17de eeuw. 3) Landgoederen op de Zuid-Hollandse eilanden
47 km; verschillende opstapplaatsen; deze route omvat een groot duingebied - favoriete plek voor Rotterdamse rijke kooplieden om een landgoed of buitenplaats te stichten -, en gaat ook langs vestingstad Brielle, Oostvoorne, Rockanje, en Hellevoetsluis met zijn historische haven.

Landgoederen en hun tuinen
Voor wie meer wil weten over de tuinen van de diverse landgoederen, is de folder `Tuinen en landgoederen, Noord- en Zuid-Holland' een aanrader. Hierin staan de mooiste tuinen en landgoederen van de twee kustprovincies vermeld met een korte beschrijving, adres, openingstijden en website. Met de handige overzichtskaart zijn de 68 tuinen en landgoederen gemakkelijk terug te vinden. Alle informatie staat er ook in het Engels in.
De folder werd met steun van de provincies Zuid- en Noord-Holland uitgebracht door het Zuid-Hollands Bureau voor Toerisme in samenwerking met Toerisme Noord-Holland. Voor EUR 1,95 verkrijgbaar bij de VVV.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22