bodemgebruik Perspectieven bedrijfsmaatregelen voor duurzaam bodemgebruik 19 aug 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

Door praktische maatregelen kan de bodemkwaliteit op peil gehouden worden. Verruiming van vruchtwisseling met meer maaivruchten en minder rooivruchten â wat gunstig is voor de bodem â gaat meestal ten koste van het bedrijfsinkomen. Stimulering van de teelt van meer maaivruchten vraagt dan ook structureel hogere prijzen of financiële impulsen. Bij de gewaskeuze en volgorde in de vruchtwisseling is ook bodemgezondheid een belangrijk aspect. Bodemverdichting kan worden verminderd door o.a. meer gebruik te maken van brede- en lagedrukbanden. Dit vraagt meestal flinke investeringen. Een juiste gewassen- en rassenkeuze kan eveneens de kans op bodemverdichting verkleinen. Met een goed management en goede voorlichting kan veel worden bereikt. Veranderingen in water- en peilbeheer gaan vaak deels ten koste van een optimale landbouwkundige productie. Men kan echter ook maatregelen toepassen, zoals flexibel peilbeheer, die niet of nauwelijks nadelig zijn vanuit landbouwkundig oogpunt, maar die wel gunstig zijn voor natuur en maatschappij. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoeksproject waarin de Animal Sciences Group en het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving van Wageningen UR hebben samengewerkt.

Voorbereiding en uitwerking nationaal bodembeleid In opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft Wageningen UR studie verricht voor de voorbereiding en de verdere beleidsuitwerking van het bodembeleid ter bevordering en realisatie van âDuurzaam bodemgebruikâ. In dit onderzoek zijn de kosten, baten en de effectiviteit op duurzaam bodemgebruik beoordeeld van een vijftal belangrijke maatregelen die op bedrijfsniveau door agrariërs kunnen worden toegepast. De vijf bedrijfsmaatregelen zijn aanpassing van vruchtwisseling, preventie van bodemverdichting, optimalisering van ontwatering en flexibel peilbeheer, grondruil en landhuur/-verhuur en omzanden en diepploegen. De effecten op duurzaam bodemgebruik zijn beoordeeld op de aspecten organische stof, bodemstructuur, erosiegevoeligheid en bodemgezondheid.

Onderdeel Europese bodemstrategie
De Nederlandse overheid streeft naar een verduurzaming van het bodemgebruik, waardoor zowel de productiewaarde als de milieu- en natuurwaarde van de bodem wordt behouden en verbeterd ten behoeve van volgende generaties. Dit streven, onder andere uitgedrukt in de Beleidsbrief Bodem wordt niet alleen op nationaal niveau nagestreefd, maar ook binnen de Europese Unie, zoals geformuleerd in de Europese Bodemstrategie. Het ministerie van LNV is samen met het ministerie van VROM verantwoordelijk voor het Nederlandse bodembeleid. De bodem is niet alleen een belangrijk productiemiddel voor grondgebonden agrarische bedrijven, maar ook een essentieel onderdeel van het natuurlijke milieu.

Download hier rapport 148 âPerspectieven bedrijfsmaatregelen voor duurzaam bodemgebruik. Kosten en effectiviteit van vijf maatregelenâ.

Contact
Jan Visscher
Tel. 0320 - 293 451
jan.visscher@wur.nl