Gemeente Schiedam


Augustus

Rookvrij genieten in de Schiedamse horeca

20 augustus 2008

Sinds het rookverbod per 1 juli 2008 zijn alle horecagelegenheden verboden terrein voor de sigaret. Ook de Schiedamse horecaondernemers en hun klanten moeten eraan geloven. De nieuwe regels roepen flink wat weerstand op onder de rookminnende consumenten. Maar, creatieve oplossingen voor het rookprobleem dienen zich aan. Zo bouwde eigenaresse Monique Moret van t Stappertje aan de Hoogstraat een aparte rookruimte.

Het rookverbod is zowel voor de consumenten als de horecaondernemers behoorlijk wennen, aldus Moret. We kunnen met zn allen hoog of laag springen, de nieuwe regels zullen toch moeten worden nageleefd. Dat kan goedschiks of kwaadschiks en dan kies ik toch voor de eerste variant. Want of er nu gerookt mag worden of niet, de gezelligheid moet voorop blijven staan in het uitgaansleven.

Verdomhoekje
Ik vind het belangrijk dat mijn klanten niet het gevoel hebben naar het verdomhoekje te worden verbannen als zij een sigaretje willen roken, legt de caféhoudster uit. Ik had het geluk dat er achterin het café nog een aardige ruimte beschikbaar was. Eigenlijk was het de bedoeling hier een eethoek te creëren. Toen het rookverbod echter bekend werd gemaakt, heb ik besloten er een rookruimte van te maken. Het is heel prettig vertoeven in de sfeervol ingerichte rookruimte, vervolgt Moret enthousiast. Klanten kunnen hier gezellig aan één van de houten tafeltjes hun sigaretje roken, terwijl zij tegelijkertijd genieten van het uitzicht buiten of de snuisterijen aan de muur. De reacties zijn dan ook heel positief. Om ervoor te zorgen dat onze klanten hun weg naar de rookruimte weten te vinden, attenderen wij zowel vaste als nieuwe klanten op het bestaan ervan. En om ze niet te lang in de ruimte te laten doorbrengen, serveer ik tegenwoordig aan de bar naast de gebruikelijke nootjes, extra hapjes.

Markiezen
Gedurende de zomerperiode vinden klanten het uiteraard geen probleem om lekker buiten op het terras te roken. Maar niemand zit er natuurlijk op te wachten om straks weer en wind te moeten trotseren voor een sigaretje. Ik ben daarom met de gemeente in onderhandeling om markiezen boven het terras te laten plaatsen. Deze staan gezellig en zorgen ervoor dat de rokers het droog houden.
Normaal stond het in de zaak op de vrijdagavond blauw van de rook. Nu is de lucht helder en dat is een heel rare gewaarwording, vertelt Monique lachend. Het fijne is dat het zonder die rook ook nog eens gezellig is gebleven!
Klik hier voor meer informatie.