Ministerie van Defensie

21-08-2008 16:00

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN (VIDEO)

11 tot en met 17 augustus

Afgelopen zaterdag heeft de Afghaanse minister voor rural rehabilitation and developement, Ehsan Zia, een bezoek gebracht aan Uruzgan. De minister sprak er met vertegenwoordigers van provinciale overheden en stamoudsten.

Op Kamp Holland ontmoette hij de commandant van de TFU, kolonel Kees Matthijsen, en de civiele vertegenwoordiger Peter Mollema. De minister zegde toe binnenkort veertien contracten te tekenen voor de ontwikkeling van Uruzgan, met een totale waarde van 700.000 dollar. Daarnaast gaf hij aanvoor de bevolking noodzakelijke plannen te willen opstellen en uitvoeren op het gebied van infrastructuur, waterhuishouding, erosiebestrijding en drinkwatervoorziening. Meer informatie is hier te vinden.

Medische hulppost
De TFU beschikt sinds afgelopen week over een nieuwe verplaatsbare medische hulppost. Op Kamp Holland is er voor het eerst mee geoefend. De voorziening biedt bij vooruitgeschoven patrouilleposten extra geneeskundige capaciteit. In de tent werken een arts, twee verpleegkundigen en twee gewondenverzorgers. Zij beschikken over een traumaset en een poliset, vergelijkbaar met de middelen van een huisartsenpost in Nederland. Opgevouwen past de luchtmobiele noviteit met toebehoren in twee Mercedes Benzâs met aanhanger. Deze jeeps zijn behalve via de weg ook te vervoeren in of onder een transporthelikopter.

De onverharde landingsbaan bij Kamp Holland wordt intensief gebruikt door vliegverkeer in Uruzgan. Zie voor een impressie hiervan bijgevoegd filmpje.

Video: airstrip op Tarin Kowt

Defensie

Cursus
Op Camp Hadrian bij Deh Rawod hebben twaalf lokale ondernemers met goed gevolg de opleiding Start to Improve Your Business doorlopen. Tijdens deze cursus die wordt gegeven door de Functioneel Specialist van het PRT, leren de ondernemers fundamentele kennis op het gebied van marketing, voorraadbeheer, inkoop en productpresentatie. Na afloop van de cursus reikte de commandant van het PRT op Camp Hadrian de certificaten uit aan de cursisten. Hij gaf aan dat de ondernemers nu een aantal vaardigheden hebben geleerd, waar ze ook op de langer termijn hun voordeel mee kunnen doen. De komende weken gaan nog er nog ongeveer veertig lokale ondernemers de cursus volgen, daarna start de vervolgopleiding.

Meting draagvlak
In de maand augustus 2008 is er in het kader van de doorlopende monitor âSteun en Draagvlak: Publieke opinie Missie Uruzganâ opnieuw een meting verricht. De meting heeft in de eerste week van augustus plaatsgevonden. In het totaal hebben aan deze steekproef 181 respondenten deelgenomen. Hieruit kunnen onder meer de volgende resultaten worden gehaald: Van de Nederlandse bevolking voelt 49% zich daadwerkelijk betrokken bij de militairen in Uruzgan en 63% geeft aan trots te zijn op deze militairen. 49% Denkt dat de missie zal bijdragen aan de wederopbouw van Afghanistan en 46 procent heeft er vertrouwen in dat de Nederlandse militairen opgewassen zijn tegen gevechten met Talibanstrijders.

Gevechtscontacten
De afgelopen week zijn enkele malen waarschuwingsschoten gelost omdat bestuurders van voertuigen stoptekens van TFU-militairen negeerden. In de omgeving van Tarin Kowt werden een tweetal Impovised Explosive Devices (IED's) opgespoord en onschadelijk gemaakt. F-16's van de Air Task Force hadden een drukke week, zij kwamen meermalen in actie om ISAF grondtroepen in het zuiden van Afghanistan te ondersteunen. Daarbij zijn waarschijnlijk slachtoffers gevallen onder vijandelijke strijders. Apache-gevechtshelikopters kwamen eenmaal in actie om ISAF eenheden op de grond te beschermen.

Gerelateerde links:
International Security Assistance Force (ISAF)
Monitor Publieke Opinie Uruzgan