Waterschappen zien af van internetstemmen voor de verkiezingen in 2008

21/08/2008 16:17

Unie Van Waterschappen

Een nieuw onderzoek in opdracht van staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat, uitgevoerd door Fox-IT, heeft een nieuw onverwacht probleem bij het internetstemsysteem voor de waterschapsverkiezingen aan het licht gebracht. Dit probleem heeft als consequentie dat één kwaadwillende kiezer meerdere stemmen zou kunnen uitbrengen. Om dat probleem op te lossen is een wijziging van het Waterschapsbesluit noodzakelijk. Dit is op korte termijn niet mogelijk.

Dit is voor de waterschappen reden om af te zien van internetstemmen voor de waterschapsverkiezingen in 2008.

Het rapport van Fox-IT, dat door het ministerie van Verkeer en Waterstaat voor commentaar is voorgelegd aan het Waterschapshuis, komt op een belangrijk punt tot een andere conclusie dan alle eerder geschreven rapporten (bijv. het EiPSI-rapport van 24 juni jl.

Voorafgaand aan de verkiezingen moet op grond van het Waterschapsbesluit het zogenoemde referentiebestand worden gepubliceerd. Het publiceren van dit bestand heeft als doel de verkiezingen transparanter te maken. Fox-IT heeft geconstateerd dat, met het referentiebestand als basis, het op "relatief eenvoudige" wijze mogelijk is om door kwaadwillenden meerdere stemmen te laten uitbrengen.

Deze bevinding is voor de Unie van Waterschappen aanleiding om tot de conclusie te komen dat het op dit moment onverantwoord is om de internetstemvoorziening voor de waterschapsverkiezingen in 2008 in te zetten

Nader onderzocht moet worden of het op een ander moment publiceren van het referentiebestand een afdoende oplossing is om te voorkomen dat door één kiezer meerdere stemmen kunnen worden uitgebracht, waardoor de internetstemvoorziening bij volgende waterschapsverkiezingen wel kan worden ingezet. Om deze oplossing mogelijk te maken zal het Waterschapsbesluit moeten worden aangepast.

Het wijzigen van het Waterschapsbesluit voor de verkiezingen in 2008 is niet meer mogelijk.








Waterschap Roer & Overmaas