Groen!

Brussel, 21 augustus 2008

Groen! eist maatregelen naar aanleiding van alarmerende berichten over begroting en economie

De volgende alarmerende berichten bereikten ons de voorbije dagen via de pers:


1. De kosten van de notionele intrestaftrek bedragen voor 2006 - het eerste jaar dat de maatregel van toepassing is - 712 miljoen euro. Nochtans was bij de introductie van de notionele intrestaftrek afgesproken dat het mechanisme budgettair perfect neutraal moest zijn (de hogere ontvangsten zouden de hogere inkomsten compenseren). 60% van de ondernemingen en meer dan 2/3 van de coördinatiecentra maakten in 2006 bovendien nog geen gebruik van de notionele intrestaftrek. De kost van de maatregel zal dus alleen maar nog fors stijgen in de loop van de volgende jaren.


2. De fiscale ontvangsten zijn in het eerste semester van 2008 met nauwelijks de helft van het verwachte bedrag gestegen : 3,2% in plaats van de begrote 6,25%.

Op 22 juli, bij de begrotingscontrole, verkondigde minister Reynders nochtans dat er op het einde van het jaar een begrotingsevenwicht zou zijn. Hoe kon de regering met die informatie - die nu gelukkig bekend raakt - beweren dat alles onder controle is?

Wij hebben de indruk dat de regering de problematische budgettaire situatie verbergt, ondanks de informatie, nota's en adviezen die haar bereiken. Wat te denken van het feit dat de Hoge Raad voor Financiën in juni bij haar evaluatie van de begrotingen 2007 en 2008 schreef dat « de verwachte stijging van de ontvangsten onrealistisch lijkt, gelet op de verzwakking van de conjunctuur» ? Of van het feit dat we nog niet één euro gezien hebben van de 250 miljoen euro die minister Magnette bij Electrabel zou halen, en dat er volgens de voorstellen van premier Leterme tegen het einde van de legislatuur 6 miljard te weinig zou zijn voor het Zilverfonds?

`We hebben meer dan ooit een virtuele begroting voor een virtuele regering' zegt Meyrem Almaci, fractieleidster voor Groen!. `De notionele interest kost ons land zo'n 400 miljoen meer dan het opbrengt, de fiscale inkomsten bedragen slechts de helft van wat de regering raamde, de 250 miljoen van Electrabel en de 400 miljoen van de Vlaamse regering zijn verder weg dan ooit. Wie nu nog beweert dat de begroting in evenwicht is draait de bevolking een rad voor ogen.'

De informatie van de voorbije dagen bevestigt wat de groenen al zeggen van bij de voorstelling van de begroting 2008 : het evenwicht is slechts schijn. De wereldwijde financiële crisis brengt onze economieën aan de rand van een recessie. Andere regeringen, zoals de Spaanse, nemen het heft in handen. Bij ons zit iedereen duidelijk op de Olympische spelen.

Groen! en Ecolo vragen daarom:


1) Dat er volledige transparantie komt over de geactualiseerde begrotingscijfers en over de reële kost van de notionele intrestaftrek. Alle studies moeten verspreid en toegankelijk gemaakt worden.


2) Dat de regering zo snel mogelijk haar begrotingscontrole overdoet. De controle in juli was immers onnauwkeurig.


3) Dat de commissie financiën van de Kamer bijeenkomt vanaf de eerste week van september om


- de regering te ondervragen over de maatregelen die zij zal nemen om het risico op recessie tegen te gaan


- de budgettaire situatie te analyseren, met een correctie in functie van de onlangs gepubliceerde informatie


- te debatteren over de kost van de notionele intrestaftrek en de noodzakelijk wijzigingen aan te brengen om misbruiken tegen te gaan en te komen tot de beloofde budgettaire neutraliteit

Meyrem ALMACI, fractieleidster Groen!

Jean-Marc NOLLET, fractieleider Ecolo