Ministerie van Buitenlandse Zaken

Antwoorden Kamervragen over overlijden cameraman Storimans

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Baalen over het overlijden van RTL Nieuws cameraman Stan Storimans. Deze vragen werden ingezonden op 15 augustus 2008 met kenmerk 2070827450.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van
Buitenlandse Zaken op vragen van het
lid Van Baalen
(VVD) over het overlijden van
RTL Nieuws cameraman Stan Storimans.

Vraag 1
Kunt u aangeven onder welke omstandigheden RTL Nieuws cameraman Stan Storimans op 12 augustus jl. in Gori is omgekomen en welke verklaring de door u daarop ontboden Tijdelijk Zaakgelastigde van de Russische Federatie te Den Haag u voor de dood van Storimans heeft gegeven? 1)

Vraag 2
Heeft U de Russische Tijdelijk Zaakgelastigde gevraagd aan een onderzoek door de EU en/of OVSE naar de dood van Stan Storimans mee te werken en zo ja, heeft deze met Uw verzoek ingestemd en zo ja, kunt U aangeven op welke wijze en op welke termijn dat onderzoek zal plaats hebben?

Antwoord
De regering heeft met afschuw kennis genomen van de dood van de heer Storimans. Over de toedracht van het overlijden van de RTL Nieuws cameraman in Gori op 12 augustus jl. bestaat vooralsnog veel onduidelijkheid. Naar aanleiding van de tragische gebeurtenis heb ik zowel de Russische Tijdelijk Zaakgelastigde als de Georgische ambassadeur om opheldering laten vragen over de omstandigheden waaronder de heer Storimans om het leven is gekomen. En marge van de ministerië le NAVO bijeenkomst op 19 augustus in Brussel heb ik dit ook bij mijn Georgische ambtgenote Tkeshelashvili ter sprake gebracht. Nederland is bereid technische expertise te bieden om nader onderzoek te faciliteren. De mogelijkheid daartoe wordt momenteel bezien. Hoewel de plaatselijke staf van EUSV Semneby en de OVSE-missie een belangrijke rol hebben gespeeld en zullen blijven spelen bij het monitoren van de gebeurtenissen, zijn zij niet toegerust, noch hebben zij tot taak dergelijk onderzoek te verrichten.

Vraag 3
Heeft U de Russische Tijdelijk Zaakgelastigde gevraagd het gezin van Stan Storimans, naast financiële compensatie, verontschuldigingen aan te bieden?

Antwoord
Nee. Als gezegd is de toedracht rond het overlijden van de heer Storimans niet duidelijk. Om die reden zou een dergelijk verzoek prematuur zijn.

Vraag 4
Bent U bereid de Kamer op de kortst mogelijke termijn te informeren?

Antwoord
Ja, ik zal u blijven informeren over nieuwe ontwikkelingen in deze zaak.


1) www.telegraaf (http://nl.sitestat.com/minbuza/minbuza/s?www.telegraaf&ns_type=clickout&ns_url=http://www.telegraaf/), 12 augustus 2008