Gemeente Lelystad

Nieuw infobord Bergbos Lelystad

Het infobord bij de ingang van het bos is vorige week vervangen. Het vorige was oud en versleten. Hoog tijd om dit te vervangen door een kleurig en fleurig, bij het Bergbos passend, infobord.

Het gemeentelijke Bergbos in Lelystad-Noord is ooit begonnen als bouwstortplaats. Nu is het bos het hoogst gelegen, natuurrijke bos van Flevoland!

Historie

In de beginperiode van Lelystad bestond er nog geen Bergbos. Het was destijds een stuk grond dat door bouwaannemers gebruikt werd om bouwafval te storten. Heel wat schuren en kippenhokken zijn in die tijd gebouwd met oud hout, afkomstig van deze stortplaats. Nadat de stortplaats vol was werd deze afgedekt met een flinke laag grond en ingeplant met verschillende soorten bomen en struiken. Daarna vestigden zich ook allerlei, soms mooi bloeiende, kruidachtigen.

Karakter

In de afgelopen jaren heeft het Bergbos een steeds natuurlijker karakter gekregen. Niet in de laatste plaats omdat er een bosreservaat in ligt, een stuk bos waar de natuur helemaal haar gang mag gaan. Maar ook omdat, mede dankzij de hulp en inzet van vele vrijwilligers én Landschapsbeheer Flevoland, de natuur ook buiten het bosreservaat alle kansen krijgt.

Hoogteverschil

Op verschillende plekjes in het bos ervaart men het hoogteverschil met de omgeving. Op het mooiste en hoogste punt staat een bankje van waar men kan genieten van het uitzicht én de akkers van de biologische boeren rond de Bronsweg.

Bezoeken

Een bezoekje (te voet, per mountainbike of te paard) aan het Bergbos is het hele jaar de moeite waard. Geniet van het volle, zomerse groen, de fraaie kleuren in de herfst, de verstilde atmosfeer op een winterse dag en natuurlijk het uitbottende groen (en de prachtige rietorchissen!) in de lente.

---