Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Veel discussie op internetforum landschap, enquête geopend

Persbericht | 21-08-2008

Al ruim 1550 reacties: dat is tot nu toe de oogst van het internetforum over de toekomst van het Nederlandse landschap, dat nu drie weken open is.

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) roept samen met haar collega Jacqueline Cramer (Ruimte en Milieu) iedereen in Nederland op om deze zomer vijf minuten vrij te maken voor deze internetpeiling. Vandaag krijgt het forum een nieuwe impuls: door een enquête wordt getoetst in hoeverre bezoekers individuele meningen op het forum onderschrijven. Zo peilt de enquête bijvoorbeeld wat mensen als het meest verstorend ervaren in het landschap (hoogbouw, zwerfafval etc).

De discussie over het dilemma nostalgie versus moderniteit is het meest in trek. Hierop zijn tot nu toe ruim zeshonderd reacties geplaatst. Zo vinden bezoekers dat cultuurhistorische landschappen en buitengebieden landschappen zijn die behouden moeten blijven. Moderne bouw in het landschap kan best, maar bij voorkeur niet in open landschappen. En inpassen in het landschap kan volgens de respondenten door gebruik te maken van natuurlijke materialen, vormen en kleuren.

Op de andere vier dilemma's in het forum zijn tot nu toe tussen de 220 en 250 reacties geplaatst. Met dit forum willen de ministers zo veel mogelijk burgers betrekken bij de discussie over de toekomst van het Nederlandse landschap. Tot en met 4 september kan iedereen op www.minlnv.nl/landschap nog meedoen aan de discussie of de enquête invullen.

Het forum is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van LNV, het ministerie van VROM en het Landschapsmanifest. Dit is een samenwerkingsverband tussen vele organisaties die betrokken zijn bij het wel en wee van het landschap. De uitkomsten van het internetforum en de enquête worden gebruikt bij de uitvoering van de Agenda Landschap. De agenda, die na de zomer verschijnt, bevat een visie en acties van het kabinet om de kwaliteit van het Nederlandse Landschap een nieuwe impuls te geven.