Maïs met bladvlekkenziekte niet te vroeg oogsten 21 aug 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

Op diverse plaatsen in het land is weer aantasting van de maïs door bladvlekkenziekte (Helminthosporium) waargenomen (zie onderstaande fotoâs). Eind juni zijn de eerste aantastingen waargenomen. In Juli heeft het zich niet veel uitgebreid, maar de eerste 2 weken van augustus zien we op steeds grotere schaal weer aantastingen. De verwachting is dat het de komende tijd nog verder uit zal breiden.

Sterk aangetaste maïs ziet er dood en droog uit. De neiging bestaat dan om snel te oogsten. Dit is lang niet altijd verstandig omdat het drogestof gehalte nog tegen kan vallen. Om inkuilverliezen te beperken is het advies om zo mogelijk de aangetaste maïs niet natter in te kuilen dan 30% drogestof. Het drogestof gehalte van de hele plant wordt voor het grootste deel bepaald door de rijpheid van de kolf en de hoeveelheid vocht in de stengel en niet door het blad. Het is dus verstandig om de stengels en de kolf te beoordelen en het drogestof gehalte te schatten alvorens te oogsten. Zie voor meer informatie over het inschatten van het drogestof gehalte www.handboeksnijmais.nl

Wanneer de maïs nog groene delen bevat produceert zij ook nog en stijgt het drogestof gehalte nog steeds. Voor half september ligt de grens bij 2 tot 3 bladeren die voor de helft groen zijn. Rond 1 oktober ligt de grens bij 4 tot 5 bladeren. Vanaf half oktober is de lichtintensiteit zo laag dat geen nettoproductie verwacht mag worden.

Bij een aantasting met bladvlekkenziekte nadat de kolf gevuld is, is de schade over algemeen gering, ook al is de plant op het oog zeer zwaar aangetast. Aangetaste maïs is gevoeliger voor stengelrot. Door stengelrot sterven de stengels vroegtijdig af en knikken vaak vlak boven de grond om. Wanneer de maïs afsterft als gevolg van stengelrot is het dus zaak om snel te oogsten.

In het begin van de aantasting ontstaan kleine ovale of langwerpige vlekken op het blad. Helminthosporium carbonum (links) Helminthosporium turcicum (rechts). Meer informatie over bladvlekkenziekte is te vinden in het handboek snijmaïs. (www.handboeksnijmais.nl)

Contact
Herman van Schooten
Tel. 0320 - 293 438
herman.vanschooten@wur.nl

Jos Groten
Tel. 0320 - 291 356
jos.groten@wur.nl