Stibbe verkoopt Bloksma aan Gea Group

21/08/2008 17:20

HVR Group

Bloksma in Duitse handen

Stibbe verkoopt Bloksma aan Gea Group

ALMERE, 21 AUGUSTUS 2008 - Het in Almere gevestigde bedrijf Bloksma, gespecialiseerd in de productie en ontwikkeling van warmtewisselaarsystemen voor de scheepvaart, energie en industriële markt en eigendom van Stibbe Management B.V. is na 88 jaar verkocht aan het Duitse technologieconcern GEA Group. De overname was op 23 april 2008 al aangekondigd. De officiële verkoop en overdracht met goedkeuring van het Duitse Kartellamt vond gisteren plaats.

Stibbe heeft gekozen voor GEA als strategische partner. GEA is een internationaal opererend technologie concern dat zich richt op machinebouw voor de procesindustrie. Met ruim 19.500 werknemers en een jaaromzet van 5,2 miljard euro gaat GEA haar klanten doorverwijzen naar Almere. Met de aankoop van Bloksma door GEA wordt Bloksma minder autonoom maar realiseert een groei expansie als het gaat om omzet, winst en werkgelegenheid. Een ander voordeel is dat Bloksma minder afhankelijk wordt van de conjuctuurgevoelige scheepvaart.

Directie en medewerkers van Bloksma staan positief tegenover de overname door GEA. Er is sprake van een grote complementariteit in de activiteiten en expertises van de GEA en Bloksma. De overname geeft veel ruimte voor nadere differentiatie en specialisatie bij de productontwikkeling van verschillende warmtewisselaarsystemen. Ook worden de gezamenlijke propositie en acquisitiekracht aanzienlijk versterkt. Volgens Stibbe past de overname in de ontwikkelingsstrategie van Bloksma, die gericht is op internationale expansie en productdifferentiatie.

Bloksma

Bloksma Heat Exchangers is een toonaangevende partner voor de scheepvaart-, energie- en industriële markt waar het gaat om de ontwikkeling, productie en service op het gebied van warmtewisselaarsystemen. Bij Bloksma zijn ruim 160 medewerkers in vaste dienst, verspreid over de vestigingen in Almere, Fryer (Frankrijk) en Wuhan (China). De jaaromzet bedraagt ruim 30 miljoen euro. De hoofdvestiging is Almere. Het bedrijf is in 1920 door Pieter Bloksma opgericht en heeft sindsdien een forse ontwikkeling doorgemaakt. In 1995 kwamen de aandelen in handen van Stibbe Management. In 2001 volgde de acquisitie van Stork Services Maritime (ook wel Spare Services Maritime genaamd), dat in 2007 werd verkocht aan Damen Shipyards in Gorinchem. In 2006 volgde de acquisitie van Helpman Shell and Tube en in 2007 werd een nieuwe fabriek in Frankrijk geopend en werd gestart met nieuwe activiteiten in China (Wuhan).

De GEA Group is een internationaal opererend technologieconcern met een jaaromzet van 5,2 miljard euro (2007). Bij GEA werken ruim 20.000 mensen. GEA is op de Duitse MDAX genoteerd.

EINDE BERICHT