Gemeente Groningen

Minder stankoverlast door nieuwe rioolsnelweg van 2,5 kilometer Minder stankoverlast in de stad door overlopende riolen bij plensbuien. Dat merken Stadjers van de nieuwe persleiding van 2,5 kilometer die van het gemaal Geert Huizinga in het Stadspark naar de rioolwaterzuivering in Garmerwolde loopt.

foto opening rioolsnelweg Wethouder Jannie Visscher opende donderdagmiddag 21 augustus deze rioolsnelweg door de nieuwe pompen van Geert Huizinga in werking te zetten. De nieuwe persleiding is een `bypass' in het stedelijk rioolstelsel. Daardoor loopt er minder rioolwater door de stad. Bij plensbuien loopt het stadsriool dan minder snel vol. En de stankoverlast door vervuilde vijvers vermindert omdat de riolering minder snel overloopt.

Glasvezel
De gemeente Groningen is vanaf 2005 bezig geweest met de aanleg van het nieuwe hoofdriool vanaf het gemaal in het Stadspark, aan het eind van de Leonard Springerlaan, schuin tegenover Martiniplaza. De met glasvezel versterkte persleiding ligt langs de zuidelijke ringweg, onder de A28, de Hereweg en de Europaweg door, naar de hoofdleiding richting Garmerwolde. De persleiding heeft een diameter van 1 tot 1,20 meter en is 2,5 kilometer lang.

Kwetsbaarheid
Samen met het waterschap Hunze en Aa's legt de gemeente de komende jaren een persleiding door de Helperzoon aan. Deze leiding moet de kwetsbaarheid van de vijvers aan de Helperzoom sterk verminderen. De rioolwaterzuivering Hoogkerk wordt vervangen door een gemaal dat ook wordt aangesloten op de nieuwe persleiding.
Gepubliceerd op: donderdag 21 augustus 2008