Ingezonden persbericht

Chinese uitbestedingsmarkt voor HR wordt ook volwassen

Human Resource Outsourcing: China gaat voor goud

(21 augustus 2008) - China staat volop in de schijnwerpers. Het gastland van de Olympische Spelen, heeft zich de laatste jaren ook economisch stevig in de kijker gespeeld. En China is nu weer aan de bal. Ditmaal met het Chinese uitbestedingsaanbod voor Human Resources, dat behoorlijk volwassen begint te worden.

EquaTerra, het toonaangevende adviesbureau voor outsourcing-vraagstukken, presenteert vandaag het rapport ´Human Resource Outsourcing in China´. Het rapport geeft een beeld van de volwassen wordende human resource outsourcing (HRO)-markt in China, biedt een deskundige analyse van de trends en een visie op de toekomst. De auteur van het rapport is EquaTerra´s Vibhash Ranjan, in Sjanghai werkzaam als consultant.

Belangrijkste inzichten uit het rapport:
Een overzicht van HRO in China
De spectaculaire groei van de Chinese economie, dwingt buitenlandse organisaties in China verfijnde HR-praktijken toe te passen. Van invloed op de groei van HRO zijn factoren als de stijgende arbeidskosten; nieuwe secundaire arbeidsvoorwaarden; en meer aandacht voor het binden van medewerkers en het stimuleren van talent.

De markt maakt snelle groei door
De HRO-markt groeit in 2008 en 2009 met ten minste 25 procent, zo luidt de verwachting. Als gevolg van de voortdurende complexiteit van de praktische uitvoering in China, kiezen de meeste multinationals voor de diensten van Chinese HR-dienstverleners als FESCO en CIIC.

Drijfveren achter HRO zijn in China anders dan elders
In lijn met de ontwikkeling naar een meer volwassen markt, hebben Chinsese bedrijven problemen om personeel aan te trekken, te behouden en te motiveren. Dit blijkt een lastige zaak voor veel multinationals. Het ontlasten van de HR-afdeling van administratieve taken, is daarom een van de belangrijkste redenen voor een organisatie om een HRO-strategie door te voeren. Want de HR-afdeling kan zich dan volledig richten op strategische werkzaamheden op het gebied van planning en management.

Belangrijkste regionale markten in China
Het doorvoeren van HRO, wordt in China van origine gedaan door multinationale klanten die gebruik maken van de dienstverlening van de Chinese overheid op dit gebied, die meer dan 90 procent van de overeenkomsten en van de totale contractwaarde voor zijn rekening neemt. Omdat deze organisaties hun belangrijkste vestigingen hebben in de omgeving van Sjanghai, Beijing and Guangdong, nemen deze gebieden ongeveer 85 procent van de markt voor hun rekening.

Het belang van een ´Guanxi´-netwerk
Veel multinationals in China, geven er de voorkeur aan specifieke HR-functies uit te besteden aan Chinese partijen, omdat die uitgebreide kennis hebben van de Chinese wet- en regelgeving en van het 'Guanxi'-relatienetwerk (essentieel voor het zaken doen in China). Toonaangevende binnenlandse partijen als FESCO, CIIC en China Star hebben (omdat ze in staatseigendom zijn) toegang tot vertrouwelijke informatie en hulpmiddelen.

Toekomstverwachting
China beschikt nog steeds niet over voldoende bekwame mankrachten om tegemoet te komen aan de groeiende vraag in de HRO-dienstverleningsmarkt. Dit zal leiden tot versnelde loonkostenstijging voor aanbieders, margeverlies en de toevlucht naar andere uitvoeringsinstanties (vooral van sociale en ziektekostenverzekeringen en schadeloosstellingen). Winnaars zullen uiteindelijk de leveranciers zijn die kwalitatief hoogwaardige mensen kunnen binnenhalen, vasthouden en leveren.

Over EquaTerra
De consultants van EquaTerra helpen hun opdrachtgevers bij het duurzaam toevoegen van waarde in hun IT- en bedrijfsprocessen. De adviseurs hebben gemiddeld meer dan 20 jaar ervaring in hun vakgebied en hebben meer dan 2000 veranderings- en uitbestedingsprojecten ondersteund en begeleid in meer dan 60 landen in Amerika, Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Zuidoost-Azië. De consultants hebben uitgebreide kennis en ervaring van en met uitbestedingsprojecten in financiële dienstverlening, personeelszaken, ICT, inkoop en andere essentiële bedrijfsprocessen. EquaTerra helpt klanten bij het realiseren van significante kostenbesparingen en procesoptimalisering, door organisatieverandering, shared services en uitbesteding.



Ingezonden persbericht