Waterschap Brabantse Delta


Moerdijk: Waterschap vervangt leidingen persstation

Tijdelijke oplossing zodat de waterafvoer gegarandeerd blijft

Waterschap Brabantse Delta vervangt drie aangetaste leidingen van het persstation Moerdijk. Ook de ruimte waar het water binnen komt krijgt een opknapbeurt. Het persstation pompt het afvalwater naar de rioolwaterzuivering Bath. Een tijdelijk gemaal neemt gedurende het werk de taak van het persstation over zodat de afvoercapaciteit gegarandeerd blijft. Het werk duurt tot begin oktober 2008.

Het persstation Moerdijk is een groot rioolgemaal dat ervoor zorgt dat het afvalwater van industriegebied Moerdijk en de omliggende kernen via afvalwaterpersleidingen (AWP) naar de rioolwaterzuivering Bath wordt gepompt. Hier wordt het afvalwater gezuiverd en vervolgens als schoon water geloosd in de Westerschelde. De drie aangetaste leidingen liggen tussen het persstation en de druktoren (houdt de druk zoveel mogelijk gelijk) in. Om de afvoer van het afvalwater tijdens de werkzaamheden te blijven garanderen heeft het waterschap een tijdelijk gemaal geplaatst. Het aanwezige bufferbassin achter het gemaal blijft tijdens de vervanging van de leidingen bruikbaar. Sinds de aanleg in de jaren '70 zijn meerdere trajecten van de AWP inmiddels verdubbeld, diverse pompen zijn vervangen en elektrische installaties zijn vernieuwd.

Drie grote persstations zorgen voor het vervoer van het afvalwater naar de rioolwaterzuivering in Rilland Bath. Deze pompstations staan in de gemeenten Moerdijk, Roosendaal en Bergen op Zoom. Het waterschap verwacht het werk bij pompstation Moerdijk begin oktober klaar te hebben.

Vervuiling
In West-Brabant spoelen meer dan 1 miljoen mensen elke dag hun afvalwater van de wc, douche en gootsteen in het riool. Als dat water niet goed wordt schoongemaakt, veranderen rivieren, beken en plassen in stinkende, open riolen die het leven aantasten van planten, vissen en vogels. Daarom zuivert waterschap Brabantse Delta het rioolwater in 17 rioolwaterzuiveringen.