Waterschap Rivierenland

Grote waternavel in A- of B-sloot? Graag melden bij waterschap

De plant grote waternavel vormt een steeds groter probleem in de sloten en weteringen in het rivierengebied. Deze waterplant groeit explosief en overwoekert het wateroppervlak. Gevolg hiervan is dat sloten en andere watergangen binnen de kortste keren dichtgroeien. Dat belemmert de waterafvoer, waardoor er wateroverlast kan ontstaan. Bovendien verslechtert de waterkwaliteit.

Wat te doen met de grote waternavel?

gwnsloot4mini.jpg (36 Kb) Als u de grote waternavel aantreft in de grotere wateraan- en afvoerende sloten in een gebied (A- of B-sloten), verzoeken wij u dat te melden bij Waterschap Rivierenland. Het waterschap zorgt er dan voor dat de plant verwijderd wordt, ook als de onderhoudsplicht voor de betreffende sloot of het gedeelte hiervan niet bij het waterschap rust. Om dat mogelijk te maken verzoeken wij eigenaren en beheerders van aangrenzende percelen ons toegang te verlenen tot de betreffende percelen. Wacht niet met de melding. De plant verspreidt zich snel en maakt het onderhoud van de sloten erg lastig, zowel voor eigenaren en beheerders als voor het waterschap.

Grote waternavel in C-sloten

In voorafgaande jaren heeft het waterschap ook de grote waternavel in C-watergangen (de kleinere sloten) bestreden. C-watergangen zijn voor de water aan- en afvoer minder belangrijk en hoeven in principe niet onderhouden te worden. Wel of niet bestrijden van de grote waternavel is hier een eigen verantwoordelijkheid van de eigenaren of beheerders van de aangrenzende percelen. De sloten mogen echter niet dicht groeien en moeten beschikbaar blijven voor de waterberging. Als de grote waternavel zich in een C-sloot bevindt, raden wij de eigenaren of beheerders aan om de plant direct te verwijderen. Dit om woekering, plaatselijke wateroverlast en een verslechtering van de waterkwaliteit te voorkomen.

Hoe herkent u de grote waternavel?

gwn.jpg (9 Kb) De grote waternavel is een waterplant die hoogstens een meter het land op kruipt en zich min of meer onbeperkt over het water kan uitbreiden. De bladeren bestaan uit vijf lobben, maar lijken rond met een diameter van circa 4 tot 10 cm Het blad is aan één kant diep ingesneden tot aan de bladsteel. De bladsteel is in het midden geplaatst (paraplu).
De planten beginnen vanaf mei te groeien. De sterkste groei is in juli-augustus; de groei kan tot in oktober doorgaan. In mei/juni drijven de eerste bladeren op het water, de nieuwe stekjes komen in het najaar. Na een sterke ontwikkeling vanaf juli steken de bladeren zo'n 10 tot 30 cm boven het water uit.

Landelijke ontwikkelingen

Ook in andere gebieden dan het rivierengebied komt de grote waternavel voor en veroorzaakt overlast. Op landelijk niveau overleggen de Unie van Waterschappen, het ministerie van Landbouw, natuur en voedselkwaliteit en het Stowa (Stichting toegepast onderzoek waterbeheer) over mogelijke maatregelen. Waterschap Rivierenland zal te zijnertijd met de aanbevelingen die uit dit onderzoek voortkomen, aan de slag gaan.

© Waterschap Rivierenland - Proclaimer