KNHS


Megasucces voor Nederland Paardenland

Houtzager en Hoorn achtste en negende in Olympische eindstrijd

HONG KONG (KNHS) - Drie Nederlandse springruiters in de finale van de individuele springwedstrijd op de Olympische Spelen. Alle drie de ruiters, Angelique Hoorn (Wanneperveen) met Blauwendraad's O'Brien, Marc Houtzager (Rouveen) met Opium VS en Gerco Schröder (Tubbergen) met Eurocommerce Monaco drongen door tot de tweede ronde van de finale van het springen, die open was voor de beste twintig. Hoorn en Houtzager drongen door tot de barrage om het brons.

Houtzager werd uiteindelijk achtste en Hoorn negende. Het brons ging naar de Amerikaanse Beezie Madden met Authentic. De strijd om het goud en zilver werd in een barrage tussen de Zweed Rolf-Göran Bengtsson met Ninja en Eric Lamaze uit Canada met Hickstead uitgevochten. Daarmee hadden drie KWPN gefokte paarden hun ruiters naar de hoogste eer gedragen. In totaal stonden onder de eerste negen in de uitslag van de individuele wedstrijd vijf paarden die KWPN gefokt zijn. Naast Authentic (Guidam x Katell xx), Ninja la Silla (Guidam x Lys de Darmen) en Hickstead (Hamlet x Ekstein) zijn dat ook Rufus van de Braziliaan Rodrigo Pessoa (Landaris x Renville) en Blauwendraad's O'Brien (Peter Pan x Goudsmid) en dan zou daar nog Opium VS (Polydor x Bormio xx) bij gerekend mogen worden als KWPN goedgekeurde hengst, maar die is door dit stamboek op wacht gezet. Een megasucces voor Nederland Paardenland.

Het was een schitterende wedstrijd, waarin de parcoursbouwers op onnavolgbare wijze de kwaliteiten van de paarden hadden ingeschat. Het was selectief, technisch lastig en zeer delicaat. De minste of geringste beroering van de horizontale delen van de hindernissen was meestal ruim voldoende om de zwaartekracht zijn werk te laten doen. Daarnaast moesten de paarden kunnen verkorten of juist verlengen, en ieder foutje van de ruiter was fataal. Gerco Schröder: "Het was een iets moeilijke proef, maar goed te doen. Ik ben zeer tevreden over Monaco. Hij pakte super aan, jammer van de steilsprong, daar liep hij net iets te veel naar voren", vertelde Schröder, en hij had gelijk, want Monaco liep in die eerste manche één van de beste wedstrijden uit zijn leven.

Angelique Hoorn kwam na de eerste ronde stralend de ring uit. Haar O'Brien had foutloos over de, vaak in Chinese stijl opgetrokken, hindernissen gesprongen. "Ik wou zo graag een nul rondje rijden en als dat dan lukt ben je verschrikkelijk blij. Het goede van O'Brien is dat hij super zijn best doet en enorm meewerkt".

Marc Houtzager, die ook foutloos wist te blijven in die eerste ronde: "Opium VS heeft alle dagen met overtuiging gesprongen en het is geen gelukje geweest dat wij de finale hebben gehaald en mee mochten strijden om het bron", aldus Houtzager.

Alle drie Nederlandse finalisten dus in de tweede ronde en dat was ook weer een uiterst selectief parcours. Gerco Schröder, die uiteindelijk met drie springfouten de ring uitreed, begon zeer sterk. "Op de eerste hindernissen had ik het gevoel dat we vlogen, maar aan het einde begon Monaco het op te geven. Maar dit paard heeft top gesprongen tijdens de spelen", aldus Gerco.

Angelique Hoorn kwam balend de piste uit na de tweede ronde. "Wat een schijtfout. De paal werd bijna niet aangeraakt. Ik dacht dat we er foutloos overheen zouden springen. Echt, als ik er nu weer naar toe zou moeten rijden, zou ik dat net zo doen als ik nu gedaan heb. Wat sprong dit beestje geweldig. En wat is het balen dat je zo een medaille verspeelt. Je zit er zo dichtbij, alles liep perfect en alles ging zoal gepland, en dan dit", aldus Hoorn.

Marc Houtzager over zijn tweede manche parcours: "Ik had het van te voren niet durven en kunnen dromen. Wat sprong Opium geweldig. De fout was een echte pechfout op de uitsprong van de dubbel, maar aan de andere kant bleken er maar twee dubbele nullers te zijn en dan heb ik niets te klagen", aldus Houtzager.

In de barrage om het brons gingen zeven combinaties van start en daarin liepen Houtzager en Hoorn alle twee tegen twee springfouten aan. "Ik moest wel over de bloemen springen om tijd te winnen, maar op voorhand was het voor mij een lastige opgave, omdat ik weet dat Opium geen Authentic of Shutterfly is. Maar Opium is tiptop gezond, is 12 jaar jong, en kan nog mee tot Londen. De eigenaar Stoeterij Sterrenhof heeft geen plannen om Opium te verkopen en daar ben ik best blij mee", aldus Houtzager.

Hoorn reageerde op haar eigen wijze. "Ik wist dat het in de barrage voor mij heel moeilijk zou gaan worden en dat ik eigenlijk mijn medaille kans verspeeld had in de tweede ronde. Misschien had ik me er al mee verzoend geen medaille mee naar Wanneperveen te nemen", aldus Hoorn.

Bondscoach Rob Ehrens was een tevreden mens. "Ik vind dat de drie Nederlandse ruiters super hebben gepresteerd. Het waren selectieve parcoursen, die ons super sport hebben opgeleverd. Met twee Nederlanders op de achtste en negende plek en Gerco op de gedeelde tiende plaats mogen we best tevreden zijn. Ook al omdat we met het team mogelijk van een met Duitsland gedeelde vijfde naar de vierde plaats in de landenwedstrijd opklimmen".

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Finale springen individueel:


1) Eric Lamaze (Can) - Hickstead (Hamlet x Ekstein) - 0 / 0 / barr. 0
- 38.39

2) Rolf-Görang Begtsson (Zwe) - Ninja la Silla (Guidam x Lys de Darmen) - 0 / 0 / barr. 4 - 38.39

3) Beezie Madden (USA) - Authentic (Guidam x Katell xx) - 4 / 0 / barrage brons: 0 - 35.25
8) Marc Houtzager (Rouveen) - Opium VS (Polydor x Bormio xx) - 4 / 0 / barrage brons: 8 - 36.77
9) Angelique Hoorn (Wanneperveen) - Blauwendraad's O'Brien (Peter Pan x Goudsmid) - 0 / 4 / barrage brons: 8 - 36.39
16) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce Monaco (Le Tot de Semilly x Fangio) - 4 / 12

Meer info zie: http://en.beijing2008.cn/sports/equestrian/ en: http://results.beijing2008.cn/WRM/ENG/Schedule/EQ.shtml

Foto's Angelique en Marc door: www.melissen.net / www.jmint.eu