Raad van State


donderdag 21 augustus 2008
Zitting over het hogerberoepschrift van de staatssecretaris van Justitie tegen uitspraken van de rechtbank Maastricht en Den Bosch, die eind juli uitspraken deden in twee zaken over, wat in de media is gaan heten, 'de opsluiting van illegale chinezen'. De Vreemdelingenwet maakt het mogelijk dat vreemdelingen die niet in Nederland mogen blijven en dus illegaal hier zijn, in bewaring worden genomen in afwachting van hun uitzetting. De rechtbanken in Maastricht en Den Bosch oordeelden eind juli dat twee 'illegale' chinezen niet langer in vreemdelingenbewaring mochten worden gehouden in afwachting op hun uitzetting naar China. Volgens de rechtbanken was er in dit geval binnen een redelijke termijn weinig zicht op uitzetting. De Chinese autoriteiten hebben na april 2007 geen zogeheten laissez-passer meer aan Chinese vreemdelingen verstrekt. Deze is nodig om het land in te mogen. Volgens de rechtbanken heeft de staatssecretaris geen enkele poging ondernomen om tot concrete afspraken te komen met de Chinese autoriteiten over het bevorderen van de terugkeer van Chinese vreemdelingen. Onder deze omstandigheden zijn de beide rechtbanken van oordeel dat de Chinese vreemdelingen niet vast mogen blijven zitten. De staatssecretaris is het niet eens met beide uitspraken en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De media hebben begin deze maand uitgebreid aandacht besteed aan deze twee uitspraken. (zaaknummers 200805982/1 en 200806027/1)

10.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer heeft verleend voor een gezondheidscentrum aan de Hugo de Vriesstraat in Nieuw-Vennep. Het gezondheidscentrum zal bestaan uit drie bouwlagen waarin meerdere huisartsenpraktijken, een fyiotherapiepraktijk en een apotheek wordt ondergebracht. Het zal worden gebouwd op het bedrijventerrein 'De Pionier'. Op dit bedrijventerrein is een bedrijf gevestigd dat als activiteiten heeft inkoop, verwerking en verkoop van gebruikte materialen. De eigenaar van dit bedrijf is tegen de bouwvergunning. Met de komst van het gezondheidscentrum komt zijn bedrijf naar eigen zeggen steeds meer onder druk te staan. Hij is bang dat hem steeds strengere milieueisen zullen worden opgelegd. (zaaknummer 200800404/1)

10.00 uur

Zitting over de besluiten van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de verleende subsidies aan het Centrum Arbeidsmarktvraagstukken Informatie en Communicatie Technologie (CA-ICT) op nihil vast te stellen. De subsidies waren verleend op basis van de subsidieregeling ESF-3 voor twee projecten: 'scholing in de ICT, Atos Origin Nederland 2003-1 en 2003-2'. De staatssecretaris heeft het subsidiebedrag op nihil gesteld, omdat de activiteiten waarvoor subsidie is verleend slechts in beperkte mate hebben plaatsgevonden en het Centrum niet had voldaan aan de verplichtingen die aan de subsidie waren verbonden. Het Centrum is het niet eens met het besluit van de staatssecretaris en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Utrecht heeft in december 2007 een eerder beroep van het Centrum ongegrond verklaard. (zaaknummer 200800776/1)

14.00 uur

Zitting over een aantal beroepszaken van de Stichting Openbare Ruimte in Amsterdam. De stichting heeft bij de Raad van State beroep ingesteld tegen een aantal vergunningen die zijn verleend op grond van de Natuurbeschermingswet. Het gaat om een vergunning die het college van gedeputeerde staten van Gelderland heeft verleend voor de uitbreiding van een agrarisch bedrijf in Klarenbeek en de vergunningen die het college van gedeputeerde staten van Limburg heeft verleend voor een varkenshouderij in America en voor de uitbreiding van een bedrijf in Nederweert. De zitting zal gaan over de vraag of de Stichting Openbare Ruimte in Amsterdam belanghebbende is in deze juridische procedures. (zaaknummers 200801150/1, 200707921/1 en 200709094/1)