Fortis Bank

Published: 08:00 21.08.2008 GMT+2 /Source: FORTIS /BXS: FORB /ISIN: BE0003801181

Fortis verkoopt belang in ABN AMRO TEDA aan Old Mutual

Fortis Bank SA/NV ("Fortis"), Old Mutual plc ("Old Mutual") en Tianjin TEDA Investment Holding Co, Ltd ("TEDA") hebben een overeenkomst gesloten waarbij Old Mutual voor een bedrag in contanten van circa EUR 165 miljoen het belang van 49% overneemt dat Fortis heeft in ABN AMRO TEDA Fund Management Co, Ltd ("AATEDA"), een belangrijke Chinese joint venture in vermogensbeheer.

AATEDA is een in 2002 opgerichte, toonaangevende vermogensbeheerder in de Volksrepubliek China (VRC). AATEDA is sinds 2003 voor 49% eigendom van ABN AMRO Asset Management (Asia) Limited - dat recent is overgenomen door Fortis - en voor 51% van een Chinees concern dat in handen is van TEDA, een grote investeringsmaatschappij van de stad Tianjin. Ultimo juni 2008 bedroeg het beheerd vermogen RMB 21,1 miljard (EUR 2,05 miljard).

De verkoop vloeit voort uit de naleving van voorschriften van de toezichthouder in verband met de overname in april van de vermogensbeheeractiviteiten van ABN AMRO door Fortis en is onderhevig aan de goedkeuring van de China Securities Regulatory Commission (CSRC) en de relevante overheidsinstantie.

Lex Kloosterman, lid van het Fortis Group Executive Committee en verantwoordelijk voor Asset Management: "Door de vereisten van de Chinese toezichthouder waren wij genoodzaakt om een van de twee zeer succesvolle bedrijven, Fortis Haitong of ABN AMRO TEDA Fund Management, van de hand te doen. TEDA stond achter de keuze voor Old Mutual als koper voor AATEDA en Old Mutual is vastbesloten het bedrijf samen met TEDA verder te ontwikkelen. Gegeven de uitstekende relatie die wij hebben met TEDA en de joint venture zijn wij zeer tevreden met de overeenkomst met zowel TEDA als Old Mutual, waarmee het belang van alle stakeholders het best is gediend. "

Old Mutual's Asia Pacific President Steffen Gilbert verklaarde dat de joint venture een belangrijke rol zal spelen in de ontwikkeling van de internationale strategie van de groep. "Dit is een zeldzame kans om een aanzienlijk belang over te nemen in een gevestigde, goed geleide vermogensbeheerder in de regio. Wij zijn onder de indruk van het managementteam van de joint venture en de prestaties die het heeft geleverd."

Dit partnerschap geeft Old Mutual aanwezigheid in de Chinese vermogensbeheermarkt en legt het fundament voor verdere expansie van Old Mutual Group in Azië. De bestaande retail- en institutionele klanten van het bedrijf kunnen blijven profiteren van de groeiende expertise van de joint venture. De inbreng van Old Mutual bestaat behalve uit innovatie en productontwikkeling ook uit expertise en trainingen in fondsenbeheer in wereldwijde en opkomende markten. Daarmee wordt de groei die de joint venture tot nu toe heeft laten zien, aangevuld en kunnen wij deze verder uitbouwen tot een internationale vermogensbeheerder."

De transactie heeft geen noemenswaardig effect op de nettowinst per aandeel van Fortis en zal naar verwachting een solvabiliteitsverlichting van circa de helft van de vergoeding in contanten opleveren.

Fortis is een internationale financiële dienstverlener in bankieren en verzekeren. Wij bieden particuliere, zakelijke en institutionele klanten een breed aanbod van financiële producten en diensten via eigen kanalen, in samenwerking met het intermediair of via andere partners. Fortis behoort tot de twintig grootste financiële instellingen van Europa. Wij zijn aanwezig in meer dan vijftig landen met ruim 65.000 gedreven, professionele medewerkers. Hierdoor zijn wij een vooraanstaande financiële dienstverlener in Europa, een eersteklas vermogensbeheerder en een van de drie grootste private bankers. Meer informatie is beschikbaar op www.fortis.com

Old Mutual is een in het VK gevestigde internationale spaarinstelling en vermogensbeheerder. De wortels van het bedrijf liggen in Zuid Afrika, waar het in 1845 werd opgericht. De groep biedt diensten op het gebied van vermogensbeheer, levensverzekeringen, bankieren en verzekeren in meer dan 40 landen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost Azië. Old Mutual plc is onder meer genoteerd aan aandelenbeurzen van Londen en Johannesburg. Ultimo 2007 bedroeg het bedrijfsresultaat GBP 1.62 miljard (op basis van IFRS) en had het bedrijf GBP 279 miljard aan vermogen onder beheer. De onderneming heeft circa 53.000 medewerkers. Meer informatie over Old Mutual plc is beschikbaar op www.oldmutual.com

Perscontacten:

Brussel:


+32 (0)2 565 35 84
Utrecht:

+31 (0)30 226 32 19
Investor Relations:

Brussel:

+32 (0)2 565 53 78
Utrecht:

+31 (0)30 226 65 66

Old Mutual perscontacten:

Hongkong

+852 3166 9003
Londen

+44 (0) 207 251 3801