Ingezonden persbericht



PERSBERICHT

TMC Group realiseert groei van 96% eerste helft van 2008

Eindhoven, 21 augustus 2008 ­ Technology & ICT-dienstverlener TMC Group maakt vandaag haar resultaten bekend over de eerste helft van 2008.

SAMENVATTING EERSTE HALF JAAR 2008:

Resultaten x Eur 1.000 2008 2007 t/m 30 juni t/m 30 juni Opbrengsten 20.463 10.428 Groei 96% 67% Bruto marge % van de opbrengsten 35,8% 35,0% EBITDA 3.365 1.979

Bedrijfsresultaat (EBIT) 3.111 1.960 Winst over de periode 2.255 1.478 WERKONDERNEMERS & INDIRECT PERSONEEL
Aantal werkondernemers per einde periode 444 209 Gemiddeld aantal werkondernemers 406 183 Aantal indirecte medewerkers per einde periode 74 26 AANDELEN GEGEVENS
Gewone winst per aandeel (in Eur) * 0,58 0,41 Cash flow per aandeel (in Eur) ** 0,65 0,42 Verwaterde winst per aandeel (in Eur) * 0,56 0,40
* Berekend over het gemiddeld aantal uitstaande aandelen ** Resultaat na belastingen verhoogd met afschrijvingen en amortisatie, berekend over het gemiddeld aantal uitstaande aandelen

KERNPUNTEN:

· Groei in opbrengsten van 96% door diversificatie in competenties, de acquisitie van Adapté, klantenspreiding en customer intimacy

· Groei in opbrengsten exclusief acquisitie van Adapté: 48%
· Verdubbeling bruto marge. Bruto marge toename naar 35,8% van de opbrengsten (2007: 35,0%)
· Bedrijfsresultaat bedraagt Eur 3,1 miljoen (2007: Eur 2,0 miljoen); een toename van 59%
· 60-tal nieuwe klanten in 2008

· Start-ups van 2007 en businesscel-splitsing van eind 2007 naar regio en competentie krijgen momentum
· Investeringen in locaties en account management ter ondersteuning van verdere groei
· Strategische samenwerking met Boer & Croon op gebied van Microsoft Axapta ­ ICT-projecten
· TMC ERP Professionals benoemd tot SAP Consulting Services Partner
· Intensiteit van de strategische samenwerking met TNO neemt toe
· Samenwerkingsverband tussen Adapté West B.V. en Iv-Infra B.V., op basis van Europese aanbesteding overheidsopdrachten, voor levering van multidisciplinaire ingenieursdiensten voor Gemeente Amstelveen IEDEREEN ONDERNEMEND 1 / 9

PERSBERICHT

Thijs Manders, CEO van TMC Group N.V. over de performance eerste helft van 2008: Onze focus op klantenspreiding en de diversificatie in competenties, waarmee we voor ons nieuwe kansrijke markten kunnen bedienen, hebben in hoge mate bijgedragen aan onze sterke groei in het eerste halfjaar en daarmee haar werking bewezen. Tevens zien we dat onze werkondernemers, actief binnen strategische projecten bij onze klanten, zorgen voor continuïteit en een verbeterde klantintimiteit. Dit blijkt ook uit de continuïteit van onze preferred supplier status bij een groot aantal klanten. Ondanks rationaliseringsslagen bij onze klanten blijven we goed in het zadel zitten. Het blijven investeren in account management en celdirectie is cruciaal voor het creëren van het juiste fundament voor onze ondernemingsfilosofie en onze groeipotentie. De kwaliteit en intensiteit van de relatie met werkondernemer en klant is daarbij met name in deze marktsituatie essentieel. Door het combineren van het beste uit twee werelden: hoogwaardige technische kennis enerzijds en ondernemerschap anderzijds, weet TMC ook in deze economie arbeidsmarkten succesvol te acteren. TMC maakt technici ondernemender: Getting the max out of the mix."

SAMENVATTING:
De opbrengsten stegen met 96% naar Eur 20,5 miljoen ten opzichte van de eerste helft van 2008. Onze focus op regionale spreiding en de diversificatie in competenties, onder andere als gevolg van de acquisitie van Adapté, hebben hieraan met name bijgedragen. Exclusief de acquisitie bedroeg de groei in opbrengsten in de eerste helft van dit jaar 48%. Sinds begin 2008 hebben Adapté en TMC nieuwe markten aangeboord en aan een 60-tal nieuwe klanten hun diensten verleend.

De investeringen van eind 2007 in de nieuwe locaties Hoofddorp en Rotterdam geven ruimte voor verdere groei van beide member companies Adapté en TMC. Alle huidige locaties worden door diverse business cellen van beide member companies gebruikt om de klantenspreiding verder vorm te geven en synergievoordelen van de acquisitie van vorig jaar te benutten.

Met de huidige diversiteit aan competenties binnen Technology kunnen we de volledige productlevenscyclus bedienen: van de diverse disciplines binnen R&D-omgevingen tot aan field service en manufacturing support. Op het vlak van ICT zijn we inmiddels actief op het gebied van ERP, infrastructuur & architectuur en industriële automatisering. Binnen Bouw & Civiele Techniek adviseren wij op het gebied van ontwerp, realisatie, beheer en onderhoud.

TMC ERP Professionals en SAP Nederland hebben eind juni 2008 een contract getekend waarbij TMC tot SAP Consulting Services Partner is benoemd. Als SAP Consulting Services Partner zal TMC zich gaan richten op strategische consultancy, implementatie, systeemintegratie en de continue verbetering van bedrijfsprocessen bij SAP- gebruikers.

De strategische samenwerking van TNO is in 2008 nog verder vorm gegeven. Tientallen werkondernemers van TMC ondersteunen TNO binnen diverse business units: TNO Industrie & Techniek, TNO Bouw & Ondergrond, TNO Defensie & Veiligheid en TuV Rheinland TNO Automotive International.

Adapté West en Iv­Infra hebben in een samenwerkingsverband, door middel van een Europese aanbesteding overheidsopdrachten, de raamovereenkomst voor de levering van multidisciplinaire ingenieursdiensten voor de gemeente Amstelveen afgesloten. Iv-Infra is een multidisciplinair ingenieursbureau dat dienstverlenend is op het gebied van ontwerp, uitvoering en beheer van infrastructuur.

FINANCIËLE INFORMATIE:

Fundament van twee member companies resulteert in groei werkondernemers Het aantal werkondernemers binnen TMC Group steeg van 384 eind december 2007 naar 444 eind juni 2008. Eind juni 2008 waren er reeds meer dan 40 getekende contracten voor de tweede helft van 2008. Dit is het resultaat van het fundament dat is ontstaan met de twee member companies en de daarin ressorterende mix aan businesscellen met een nichefocus.
IEDEREEN ONDERNEMEND 2 / 9

PERSBERICHT

De specialisten binnen TMC zijn hoog opgeleid (HBO, WO en meer dan 100 promovendi) en beschikken over een gezonde dosis ondernemersmentaliteit. Inclusief indirect personeel zijn er eind juni 2008 in totaal 518 medewerkers in dienst van TMC Group.

Groei in opbrengsten
De geconsolideerde opbrengsten in de eerste helft van 2008 zijn Eur 20,5 miljoen; een groei van 96% ten opzichte van de vergelijkbare periode in 2007. Alle businesscellen hebben aan deze groei een positieve bijdrage geleverd. Daarnaast heeft de acquisitie van Adapté geresulteerd in het kunnen leveren van adviesdiensten in de bouwkunde en civiele techniek. Exclusief de acquisitie bedroeg de groei in opbrengsten in de eerste helft van dit jaar 48%. Verder hebben we enerzijds onze positie bij bestaande klanten weten te intensiveren en anderzijds hebben we aan een 60-tal nieuwe klanten, mede door onze regionale spreiding, onze diensten kunnen aanbieden.

Verdubbeling bruto winst
De geconsolideerde bruto winst over de eerste helft van 2008 is meer dan verdubbeld naar Eur 7,3 miljoen (2007: Eur 3,6 miljoen). De bruto winst als % van de opbrengsten steeg met 0,8% in de eerste helft van 2008 ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar.

Stijging van bedrijfsresultaat (EBIT)
Het geconsolideerde bedrijfsresultaat bedroeg Eur 3,1 miljoen (2007: Eur 2,0 miljoen). Als % van de opbrengsten is het bedrijfsresultaat gedaald naar 15,2%, met name als gevolg van de investeringen in de regionale dekking, account management en celdirectie. De direct / indirect ratio wordt als een belangrijke indicator voor verdere groeipotentie gezien. Exclusief de start-ups TMC Engineering & Construction in Rotterdam en Adapté West (Hoofddorp) en Adapté Zuid (Eindhoven) is het bedrijfsresultaat circa 19% van de opbrengsten.

Winst over de verslagperiode
De winst over de verslagperiode kwam uit op Eur 2,3 miljoen (2007: Eur 1,5 miljoen) en steeg daarmee 50% ten opzichte van de winst over dezelfde periode vorig jaar. De gewone winst per aandeel nam toe met Eur 0,17 naar Eur 0,58.

Kasstroom en vermogen
De kasstroom uit operationele activiteiten bedroeg Eur 0,1 miljoen in de eerste helft van 2008 (2007: Eur 0,8 miljoen). Dit is voornamelijk te wijten aan de toename van het werkkapitaal als gevolg van de groei in opbrengsten. De totale kasuitstroom bedroeg Eur 2,2 miljoen (2007: kasinstroom Eur 3,9 miljoen), met name als gevolg van de voornoemde stijging van werkkapitaal, de uitbetaling van het cashdeel van de earn-out 2007 in relatie tot de acquisitie van Adapté begin juli 2007 en de aflossing van de achtergestelde lening. De verhouding eigen vermogen / totaal vermogen is 69%; exclusief goodwill is dat 40%.

RESULTATEN PER SEGMENT:

TMC Technology & ICT
De opbrengsten van TMC Technology & ICT stegen met 48% naar Eur 15,5 miljoen. De vier businesscellen gestart in 2007, waarvan drie in samenwerking met TNO, droegen extra bij aan deze groei. Momenteel zijn de competenties binnen de businesscellen van deze member company een weerspiegeling van alle disciplines binnen een generieke R&D-/ ICT-organisatie. Hierdoor kunnen onze specialisten ingezet worden op multidisciplinaire projecten bij de grote multinationals en middelgrootte ondernemingen. Daarnaast kunnen wij hierdoor onze diensten aanbieden aan een zeer breed scala aan klanten over diverse industrieën heen. Deze mogelijkheden sluiten naadloos aan bij de behoefte van onze klanten en de ambities van onze werkondernemers. In de eerste helft van 2008 bedroeg het bedrijfsresultaat Eur 2,2 miljoen (2007: Eur 2,0 miljoen); een stijging van 10% ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar. Als % van de opbrengsten daalde het bedrijfsresultaat met 4,8% ten opzichte van vorig jaar, voornamelijk als gevolg van de investeringen in de start-up TMC Engineering & Construction in de regio Rotterdam en stijging in aantal account managers.

IEDEREEN ONDERNEMEND 3 / 9

PERSBERICHT

Adapté Bouwkunde & Civiele Techniek
De opbrengsten van Adapté Bouwkunde & Civiele Techniek bedroegen Eur 5,0 miljoen in de eerste helft van 2008. In de eerste helft van 2008 lag de nadruk op het inrichten van de organisatie teneinde de groeipotentie optimaal te benutten. In dit kader is begin 2008 een verdere invulling gegeven aan de geografische spreiding door de Adapté- adviesdiensten vanuit Amersfoort uit te breiden naar vestigingen in Hoofddorp en Eindhoven. De investering in nieuwe locaties vormt een essentiële basis voor verdere groei en een meer evenredig landelijke dekking. Opdrachtgevers van Adapté bestaan voornamelijk uit lokale overheden, bouwondernemingen en ingenieurs- en engineeringbureaus. Het bedrijfsresultaat bedroeg Eur 1,0 miljoen in de eerste helft van 2008.

VOORUITZICHTEN TMC GROUP:
Onze visie "iedereen ondernemend" en het onderliggende concept van werkondernemerschap zullen we onverminderd uitdragen. Wij zijn van mening dat we met deze visie de lange termijnontwikkelingen in de arbeidsmarkt in het algemeen en de flexmarkt in het bijzonder optimaal kunnen benutten danwel vormgeven. Met een duidelijke positionering, dicht op de kernontwikkeling bij de klant en op strategische posities in klantprojecten, vormt TMC de onmisbare schakel tussen opdrachtgevers en ondernemend talent. In de ambitie van opdrachtgevers om met minder leveranciers meer te doen, blijven wij als TMC stevig in het zadel zitten met de continuïteit van onze preferred supplier posities.

In de tweede helft van 2008 verwachten wij dat de groei doorzet ondanks de economische situatie. Voor heel 2008 verwachten wij, onvoorziene omstandigheden voorbehouden, de eerder aangegeven autonome groei in opbrengsten van tenminste 25% ten opzichte van de proforma opbrengsten van geheel 2007 te kunnen realiseren.

Passend binnen onze groeistrategie sluiten wij een acquisitie niet uit. In het licht van het huidige economische klimaat zullen wij onze mogelijkheden echter zeer kritisch bezien.

FINANCIEEL OVERZICHT:
De financiële informatie is gebaseerd op International Financial Reporting Standards (IFRS).

Toekomstgerichte uitspraken
Dit persbericht bevat een aantal toekomstgerichte uitspraken. Deze uitspraken zijn gebaseerd op de huidige verwachtingen, inschattingen en prognoses van het management en de informatie die de onderneming momenteel ter beschikking staat. De uitspraken zijn onderhevig aan bepaalde risico's en onzekerheden die moeilijk zijn in te schatten, zoals algemene economische omstandigheden, rentepercentages en veranderingen in wet- en regelgevingen. Het management van TMC Group kan dan ook niet garanderen dat haar verwachtingen zullen uitkomen. Verder aanvaardt TMC Group geen verplichtingen om de in dit persbericht gedane uitspraken te actualiseren.


---

Voor meer informatie
Miranda van Engelen
+31 (0)40 239 22 63
www.tmc.nl

IEDEREEN ONDERNEMEND 4 / 9

PERSBERICHT

TMC GROUP
Het beursgenoteerde TMC Group zet als Technology & ICT-dienstverlener met een uniek businessmodel circa 450 (zeer) hoogopgeleide werkondernemers, specialisten en adviseurs in op projectbasis bij diverse opdrachtgevers. Klanten zijn o.a. Philips, ASML, Océ, TNO, NXP Semiconductors, Vebo, Ministerie van Defensie en Gemeente Amsterdam. De onderneming is vaak nauw betrokken bij de kernontwikkeling(en) van de klant.

TMC Group profileert zich in de markt met twee `member companies':
- TMC Technology & ICT

- Adapté Bouwkunde & Civiele Techniek

TMC Group hanteert het werkondernemerschapsmodel dat bestaat uit 4 elementen:
1. Langdurige arbeidsrelatie

2. Individuelewinstdeling

3. 1-op-1 carrière coaching

4. Werkzaam in een gespecialiseerde, ondernemende businesscel

Dit model, uniek door de combinatie van de 4 elementen, maakt van TMC Group een onmisbare schakel tussen de werkondernemer en de klant, zeker in krappe arbeidsmarkten.

FINANCIËLE AGENDA:

· 3 maart 2009: Bekendmaking jaarcijfers 2008
· 22 april 2009: Algemene Vergadering van Aandeelhouders

BIJLAGEN:

1. Kerngegevens

2. Geconsolideerde winst-en-verliesrekening
3. Geconsolideerde balans per einde periode
4. Geconsolideerd kasstroomoverzicht

IEDEREEN ONDERNEMEND 5 / 9

PERSBERICHT


1. Kerngegevens:

Resultaten x Eur 1.000 2008 2007 2007 t/m 30 juni t/m 30 juni hele jaar Opbrengsten 20.463 10.428 27.355 Groei 96% 67% 95% Bruto winst 7.320 3.648 10.111 % van de opbrengsten 35,8% 35,0% 37,0% Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen en bijzondere waardeverminderingen (EBITDA) 3.365 1.979 5.136

% van de opbrengsten 16,4% 19,0% 18,8% Bedrijfsresultaat (EBIT) 3.111 1.960 4.877 % van de opbrengsten 15,2% 18,8% 17,8% Winst over de periode 2.255 1.478 3.561 Groei 53% 66% 86% % van de opbrengsten 11,0% 14,2% 13,0% Totale kasstroom -2.176 3.881 -2.808 BALANSGEGEVENS (x Eur 1.000)
Eigen vermogen 21.814 12.391 19.511 Balanstotaal 31.672 15.570 30.690 Handels- en overige vorderingen 7.894 4.949 5.779 WERKONDERNEMERS & INDIRECT PERSONEEL
Aantal werkondernemers per einde periode 444 209 384 Gemiddeld aantal werkondernemers 406 183 363 Aantal indirecte medewerkers per einde periode 74 26 56 AANDELEN GEGEVENS
Aantal uitstaande en genoteerde aandelen ultimo 3.564.845 3.564.845 3.564.845 Aantal converteerbare aandelen bij acquisitie - deel vaste koopprijs 311.127 311.127 Gewone winst per aandeel (in Eur) * 0,58 0,41 0,96 Cash flow per aandeel (in Eur) ** 0,65 0,42 1,03 Aantal converteerbare aandelen bij acquisitie - deel variabele koopprijs 61.794 51.854 Aantal aandelen uit hoofde van uitstaande optierechten 101.554 101.554 101.554 Aantal aandelen in onderhandse plaatsing
Verwaterde winst per aandeel (in Eur) * 0,56 0,40 0,92 Marktkapitalisatie per einde periode 38.821 49.088 46.700 Hoogste koers in de periode (in Eur) 13,11 14,50 14,50 Laagste koers in de periode (in Eur) 10,89 12,22 12,22 Koers per einde periode (in Eur) 10,89 13,77 13,10
* Berekend over het gemiddeld aantal uitstaande aandelen ** Resultaat na belastingen verhoogd met afschrijvingen en amortisatie, berekend over het gemiddeld aantal uitstaande aandelen IEDEREEN ONDERNEMEND 6 / 9

PERSBERICHT


2. Geconsolideerde winst-en-verliesrekening:


2008 2007 2007

Bedragen x Eur 1.000 t/m 30 juni t/m 30 juni hele jaar Opbrengsten 20.463 10.428 27.355 Directe personeelskosten -13.143 -6.780 -17.244 Bruto winst 7.320 3.648 10.111 Indirecte personeelskosten -2.957 -1.249 -3.695 Overige bedrijfskosten -1.252 -439 -1.539 Bedrijfsresultaat (EBIT) 3.111 1.960 4.877 Financieringsbaten 16 25 123 Financieringslasten -94
- -209

Resultaat voor belasting (EBT) 3.033 1.985 4.791 Winstbelastingen -778 -507 -1.230 Winst over de periode 2.255 1.478 3.561 De winst over de periode is geheel toe te rekenen aan de aandeelhouders van de vennootschap Winst per aandeel (in Eur)
Gewone winst per aandeel * 0,58 0,41 0,96

Verwaterde winst per aandeel * 0,56 0,40 0,92


* Berekend over het gemiddeld aantal uitstaande aandelen

IEDEREEN ONDERNEMEND 7 / 9

PERSBERICHT


3. Geconsolideerde balans per einde periode:

Bedragen x Eur 1.000

2008 2007 2007

ACTIVA
t/m 30 juni hele jaar t/m 30 juni Immateriële activa 17.908 18.056 -

Materiële vaste activa 1.054 902 232

Financiële vaste activa 874 823 842

Totale vaste activa 19.836 19.781 1.074

Handels- en overige vorderingen 7.894 5.779 4.949

Winstbelastingen -


- -

Overige belastingen en premies -


- -

Overige vlottende activa 3.927 2.939 667

Geldmiddelen en kasequivalenten 15 2.191 8.880

Totale vlottende activa 11.836 10.909 14.496

TOTAAL ACTIVA 31.672 30.690 15.570

Bedragen x Eur 1.000

2008 2007 2007

t/m 30 juni hele jaar t/m 30 juni EIGEN VERMOGEN
Gestort en opgevraagd kapitaal 310 310 285

Agio reserve 13.731 13.731 9.497

Overige reserves 5.518 1.909 1.131

Onverdeelde winst 2.255 3.561 1.478

Totaal eigen vermogen toe te rekenen aan aandeelhouders van de vennootschap 21.814 19.511 12.391

VERPLICHTINGEN
Leningen en overige financieringsverplichtingen 2.219 2.896 -

Uitgestelde belastingverplichtingen 675 712 -

Totaal langlopende verplichtingen 2.894 3.608 -

Leningen en overige financieringsverplichtingen 1.282 1.139 124

Rekening courantkredieten banken -


- -

Handelsschulden 866 805 594

Winstbelastingen 612 702 483

Overige belastingen en premies 2.456 1.551 1.054

Overige schulden en overlopende passiva 1.748 3.374 924

Totale kortlopende verplichtingen 6.964 7.571 3.179

TOTAAL EIGEN VERMOGEN EN VERPLICHTINGEN 31.672 30.690 15.570

IEDEREEN ONDERNEMEND 8 / 9

PERSBERICHT


4. Geconsolideerd kasstroomoverzicht:

Bedragen x Eur 1.000

2008 2007 2007

t/m 30 juni t/m 30 juni hele jaar Winst over de periode 2.255 1.478 3.561 aanpassingen voor:
Afschrijvingen 107 19 112 Amortisatie immateriële activa 147 - 147 Nettofinancieringslasten 78 -25 86 Op aandelen gebaseerde betalingstransacties die in eigen vermogens-instrumenten worden afgewikkeld 48 93 159 Winstbelastingen 778 507 1.230
3.413 2.072 5.295

Mutatie handels- en overige vorderingen -2.115 -1.480 -1.407 Mutatie in te vorderen overige belastingen en premies
- 272 272

Mutatie in overige vlottende activa -988 -401 -662 Mutatie in handelsschulden 61 268 315 Mutatie in te betalen overige belastingen en premies 905 78 281 Mutatie in overige schulden en overlopende passiva -201 106 919
1.075 915 5.013

Betaalde rente -95 -106 -209 Betaalde winstbelastingen -903 30 -973 Nettokasstroom uit operationele activiteiten 77 839 3.831 Ontvangen rente 16 75 123 Verwerving van dochteronderneming, na aftrek van verworven geldmiddelen -1.425 - -7.555 Investeringen in materiële vaste activa -259 -144 -765 Verstrekte leningen -51 - -823 Nettokasstroom uit investeringsactiviteiten -1.719 -69 -9.020 Emissie van gewone aandelen (na aftrek kosten)

- 3.991 4.000

Storting aandelenkapitaal

- 25


---

Aflossing van opgenomen leningen -534 -88 -802 Mutatie in crediteuren gerelateerd aan emissie

- -884 -884

Mutatie in te vorderen winstbelasting gerelateerd aan emissie
- 67 67

Netto kasstroom uit financieringsactiviteiten -534 3.111 2.381 Kasstroom in de periode -2.176 3.881 -2.808 Kaspositie begin van de periode (inclusief schulden aan kredietinstellingen) 2.191 4.999 4.999 Kasstroom in de periode -2.176 3.881 -2.808 Kaspositie einde van de periode (inclusief schulden aan kredietinstellingen) 15 8.880 2.191

IEDEREEN ONDERNEMEND 9 / 9


---- --