European Union



Brussel, 21 augustus 2008

Concentraties: Commissie geeft Mondi toestemming voor overname bedrijfsonderdeel Loparex

De Europese Commissie heeft groen licht gegeven voor de transactie waarbij Mondi plc (Zuid-Afrika) bepaalde activa van Loparex Holding BV (Nederland) verwerft. Na toetsing aan de EU-concentratieverordening kwam de Commissie tot de conclusie dat de transactie de daadwerkelijke mededinging binnen de Europese Economische Ruimte (EER) (of een wezenlijk deel daarvan) niet significant zal belemmeren.

Loparex produceert releaseliners met een siliconencoating en speciaal papier. Releaseliners zijn substraten (papier/film) met een siliconencoating die dienen als rugmateriaal/afdekmateriaal voor zelfklevende producten zoals enveloppen, stickers of pleisters. Loparex Assets, het bedrijfsonderdeel dat Mondi wil gaan overnemen, produceert releaseliners, kraftpapier en extrusiecoating. Kraftpapier en producten met extrusiecoating zijn papierproducten die kunnen dienen als input voor de productie van releaseliners. Loparex is actief in Nederland, Finland, het Verenigd Koninkrijk en de VS. Mondi produceert pakpapier, vouwkartonnen verpakkingen en ongestreken fijn papier. Daarnaast heeft zij ook handelsactiviteiten en is zij actief op het gebied van krantenpapier. Mondi is een van oorsprong Zuid-Afrikaans bedrijf, maar is thans wereldwijd actief.

Het onderzoek van de Commissie naar de geplande transactie leerde dat de horizontale overlappingen tussen Mondi en Loparex Assets voor releaseliners geen mededingingsbezwaren doen rijzen. Voor alle categorieën releaseliners zal de fusieonderneming nog steeds met diverse concurrenten te maken krijgen. Bovendien zouden afnemers tegen betrekkelijk lage kosten naar een andere leverancier kunnen overstappen. Alternatieve leveranciers kunnen hun leveringen opdrijven door de overcapaciteit die er momenteel is en doordat er geen toetredingsbarrières zijn. Voorts kan een aantal grote afnemers een zekere concurrentiedruk uitoefenen op leveranciers van releaseliners.

De horizontale overlappingen op de markt voor kraftpapier en extrusiecoating zouden evenmin mededingingsbezwaren opleveren, omdat de fusieonderneming beperkte marktaandelen heeft en omdat er op deze markten diverse alternatieve leveranciers zijn.

Daarnaast onderzocht de Commissie de verticale relaties tussen de activiteiten van de partijen op de markt voor releaseliners en die op de upstreammarkten voor kraftpapier en extrusiecoating. De Commissie kwam daarbij tot de bevinding dat concurrerende producenten van releaseliners toegang zouden hebben tot alternatieve leveranciers van kraftpapier of extrusiecoating. Bovendien is het gecombineerde aandeel van de partijen in de vraag naar kraftpapier en extrusiecoating gering. Daarom kon de Commissie concluderen dat de voorgenomen transactie geen mededingingsbezwaren zou doen rijzen doordat leveranciers van kraftpapier of extrusiecoating geen toegang meer zouden krijgen tot afnemers.

Meer informatie over deze zaak is te vinden onder:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m103.html#m_5 155