Kantoren willen meer interactie met nieuw personeel


AMSTERDAM, 20080822 -- Kantoren willen meer interactie met nieuw personeel. Dat blijkt uit de groep kantoren die zich sinds de lancering heeft aangesloten bij de juridische netwerksite BigBrain.nl (beta versie). Onder andere Allen & Overy, Van Doorne, Kneppelhout Korthals, Norton Rose, Lexence en Clifford Chance hebben hun eigen "chamber"(interactie ruimte) op de website.

Meer interactie

Nederlandse advocatenkantoren geven aan meer interactie te willen met aankomende juristen. Volgens recruiters schieten banenmarkten soms te kort voor het aantrekken van nieuw personeel en slagen headhunters er niet altijd in de beste studenten te bereiken. Daarnaast blijven afgestudeerde rechtenstudenten vaak onvoldoende geïnformeerd over de juridische arbeidsmarkt en de mogelijkheden binnen een kantoor. Het internet biedt soelaas om deze verdeelde doelgroep te bereiken, zo menen de kantoren.

Als recruiter-manager bij advocatenkantoor Allen & Overy trekt Peter Verboom jaarlijks meer dan 25 afgestudeerde juristen aan als advocaatstagiair. 'Om naamsbekendheid te krijgen onder de groep van 4000 studenten die jaarlijks een rechtenbul ontvangen organiseert Allen & Overy jaarlijks diverse inhouse-dagen, studentenstages, masterclasses en een 5 maanden durende 'super masterclass', de zogenoemde Global Apollo Experience. Daarnaast is het kantoor vaste gast op banenmarkten en beurzen.' Verboom hoopt topstudenten nóg proactiever te bereiken. 'Voor bijna afgestudeerden is het soms erg moeilijk een goed beeld te vormen hoe het werkelijk is om bij een kantoor als het onze te komen werken. Juist door intensief contact zie je dat het vaak pas mogelijk is een goed gefundeerde keuze te maken.'

Recruiter Wendy Verhoeff van Van Doorne helpt jaarlijks ongeveer 20 afgestudeerde juristen aan een baan bij haar kantoor. 'Wij doen mee aan meerdere bedrijvendagen, verzorgen workshops, kantoorpresentaties en in-housedagen. Daarnaast participeren wij in meerdere masterclasses van verschillende universiteiten. Dat is een goede presentatie als kantoor.' Verhoeff is desondanks van mening dat rechtenstudenten soms onvoldoende geïnformeerd zijn over de mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Daarin ligt volgens haar vooral een taak voor de studenten: 'Veel academici vinden het moeilijk om een keuze te maken welke kant ze na hun afstuderen op willen gaan. Het is zaak om te ontdekken welk rechtsgebied je het meest interesseert en welk kantoor je het meeste aanspreekt.' Om die keuzes te maken is volgens Verhoeff een intensieve oriëntatie en meer contact met kantoren onontbeerlijk.

Verhoeff ziet voor het internet mogelijkheden om informatie te verstrekken over de arbeidsmarkt voor juristen: 'Studenten en afgestudeerden zijn tegenwoordig veel online te vinden. Via websites kan je gemakkelijk informatie verspreiden en direct met elkaar in contact komen.' Daar is haar collega Verboom het mee eens: 'Er is vooral veel potentieel in interactieve sites. Ik ben zeer enthousiast over nieuwe manieren om met onze doelgroep in contact te treden. Daarin geef ik de voorkeur aan interactieve sites in plaats van eendimensionale informatiepagina's'.

Het op 1 augustus gelanceerde BigBrain.nl, een initiatief van een rechtenstudent en een jurist, onderhoudt een zogenoemd interactieve website voor juristen: 'Diverse grote advocatenkantoren hebben zich al bij ons aangesloten met een profiel. Ook studenten krijgen hun virtuele studiekamertje. Op BigBrain kunnen studenten maar ook advocaten stukken publiceren en op basis van de inhoud in discussie gaan. Zo kunnen studenten zich op basis van hun vermogen en interesse presenteren en geven kantoren ondertussen een goede kijk in de keuken door bijvoorbeeld actuele publicaties', aldus de BigBrain-oprichters Walléh Taghavi (25) en Bram Furstner (25).

Nobiles over BigBrain: "Handig, want naast discussiëren en informatie opvragen, biedt de site een paar nuttige tools om te participeren in de `echte' juridische wereld."

Voor meer informatie over BIGbrain kunt u BIGbrain bereiken op www.bigbrain.nl