Jazz Impuls moet stoppen met honderden jazzconcerten


Nieuwe fonds NFPK heeft subsidie niet toegekend

AMSTERDAM, 20080821 -- Het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten heeft besloten om de aangevraagde vier jaar subsidie 2009-2012 door de stichting Jazz Impuls niet toe te kennen. Dat betekent dat Jazz Impuls de 1000 jazzconcerten die in die periode georganiseerd zouden worden niet kunnen doorgaan en vele duizenden speelbeurten voor jazzmusici verloren gaan. Met steun van een aantal fondsen werden door Jazz Impuls vanaf seizoen 2004 meer dan 500 jazzconcerten in theaters, schouwburgen gerealiseerd. Daarmee kwam een bijzondere publieksontwikkeling tot stand. Vandaag bleek dat het ingediende bezwaar bij het NFPK succesloos was en dat betekent het einde van de Jazz Impuls concertseries.

Vandaag bleek dat het advies in de formulering is aangepast maar wel negatief is gebleven. In het oorspronkelijke advies stond dat de belangrijkste reden was dat de groepen die in de Jazz Impuls concerten zijn geselecteerd: `'onvoldoende bijdragen hebben geleverd aan de ontwikkeling van het genre moderne jazz". Bob Hagen die zich belangeloos voor Jazz Impuls heeft ingezet vindt het onbegrijpelijk. Dat advies werd uitgebracht door de Commissie Muziek aan het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten dat nu als een soort pseudoministerie van OCW optreedt. Jazz Impuls meent dat deze uitspraak een verregaande vernedering is voor de vele gelauwerde jazzmusici die in de Jazz Impuls zijn geprogrammeerd en internationaal en nationaal de hoogste prijzen uit handen van deskundige jury's ontvingen. Deze zin is in het vandaag gepubliceerde advies weggehaald, maar de uitkomst is helaas dezelfde gebleven.
In de Jazz Impuls- concerten werden ondermeer musici geprogrammeerd als Tony Overwater, John Engels, Hein van de Geyn, Piet Noordijk, Yuri Honing, Eric Vloeimans, Rob van Bavel, Benjamin Herman, Jesse van Ruller, Bert van den Brink, Maarten Ornstein, Oene van Geel, Jeffrey Bruinsma, Toon Roos, Monika Akihary, Martijn van Iterson, Ilja Reingoud, Willem Breuker, en Michael Moore. Stuk voor stuk worden zij ook internationaal erkend als zeer belangrijke jazzmusici. Daarnaast gaf Jazz Impuls jonge aanstormende en prijswinnende talenten als Esra Dalfidan, Morris Kliphuis, Harmen Fraanje, Ruben Hein, Dimitar Bodurov, Franz von Chossy, Rik Mol en Tineke Postma kansen om zich aan een groter publiek te presenteren.
Zonder de vierjarige structurele overheidssubsidie moet de Jazz Impuls- concertserie beëindigd worden. Hierdoor dreigen voor vele jazzmusici duizenden optredens verloren te gaan. Het is dieptragisch dat OCW- minister Plasterk zich niet heeft ingezet om dit soort voorbeelden van cultuurverval te voorkomen. Dat is hem ernstig aan te rekenen.

Voor uitvoeriger informatie:
Stichting Jazz Impuls
Bob Hagen 057 29 24 34 - bob.hagen@jazzimpuls.nl
Friederike Darius 06 55 76 48 63 - friederike@jazzimpuls.nl





Jazz Impuls