Senternovem


21-08-2008 | Start consultatieronde en stakeholderbijeenkomst sociale criteria

In mei 2008 heeft de Ministerraad het beleidskader vastgesteld voor de sociale criteria duurzaam inkopen. Inmiddels is dit kader verder uitgewerkt in een beleidsdocument over de operationalisering van sociale criteria bij duurzaam inkopen.

21 augustus start de schriftelijke consultatie over dit onderwerp. Tevens wordt er op 3 september een stakeholderbijeenkomst georganiseerd.

Wat houden de sociale criteria in?
Behalve milieu criteria kunnen ook sociale criteria een rol spelen bij duurzaam inkopen. Het gaat in de eerste plaats om de vier fundamentele arbeidsnormen, zoals vastgelegd door de ILO, met absoluut zwaartepunt op kinderarbeid en dwangarbeid. Bij uitzondering en selectief toegepast kunnen in sommige gevallen ook andere ILO normen van toepassing zijn, zoals lonen, werktijden en gezondheid & veiligheid op de werkplek. Daarnaast kunnen voor bepaalde productgroepen fair trade normen en mensenrechten worden ingezet als sociale criteria. De fundamentele arbeidsnormen van ILO gelden voor alle productgroepen, tenzij er geen sprake is van loonarbeid. Daarnast zal voor elke productgroep zal worden vastgesteld of en welke andere sociale criteria relevant zijn, en hoe leveranciers kunnen aantonen dat zij daaraan voldoen.

Consultatieronde en stakeholderbijeenkomst
Inmiddels wordt er een concept beleidsdocument voor sociale criteria opgesteld. Wilt u meedoen met de schriftelijke consultatieronde en/of de stakeholderbijeenkomst bijwonen? Meldt u dan aan, door een e-mail te sturen naar Stakeholder_DI@senternovem.nl. Bij de aanmelding voor de consultatieronde, graag vermelden "schriftelijke consultatie sociale criteria". Bij de aanmelding voor de stakeholderbijeenkomst, bij uw aanmelding vermelden "stakeholderbijeenkomst sociale criteria". Voor de stakeholderbijeenkomst kunt u zich tot en met 28 augustus aanmelden.