Grontmij

Grontmij NV



Grontmij wint opdrachten door innovatieve aanpak

Deze week wist Grontmij Nederland een tweetal belangrijke projecten aan de orderportefeuille toe te voegen: één op het gebied van stedelijke ontwikkeling met ondergrondse (rail)infrastructuur en één op het gebied van afvalwaterzuivering op basis van de Sharon-techniek. Grontmij werd voor beide verkozen door de innovatieve aanpak die het bureau aan de dag legde.

Grontmij maakt ontwerp van winnende aanbieding Combinatie CrommeLijn voor Spoorzone Delft

Tot 2016 werken Grontmij en de aannemingscombinatie CrommeLijn in opdracht van spoorbeheerder ProRail (in samenwerking met de gemeente Delft) samen aan het project Spoorzone Delft. Grontmij maakt de ontwerpen voor de verdubbeling van de huidige spoorlijn, de 2,3 kilometer lange spoortunnel, het ondergrondse station, een parkeergarage en de inrichting van de openbare ruimte. De combinatie CrommeLijn is verantwoordelijk voor de uitvoering van de ontwerpen, planningen en prijsvorming.

De huidige spoorlijn in Delft is gelegen op een spoorviaduct en op een aarden baan. Deze spoorlijn wordt zeer intensief gebruikt voor personen- en goederenvervoer. Dit veroorzaakt veel geluidshinder en trillingen voor de omgeving. Het huidige viaduct vormt tevens een visuele barrière in het monumentale en toeristische Delft. Kortom in de afgelopen decennia is de noodzaak tot uitbreiding van het spoor en de verbetering van
de situatie voor de omgeving in Delft steeds dringender geworden.

âBouwen in de stad en in het bijzonder in het drukke centrum van de oude vestingstad Delft, stelt extra hoge eisen aan het ontwerp, bouwmethoden, fasering, omleidingen en omgevingscommunicatie. We zijn er trots op dat we voor dit complexe project het winnende ontwerp hebben vervaardigd en de contractvoorbereiding hebben ondersteundâ, aldus Gert Dral, lid van de Raad van Bestuur Grontmij. âDe opdracht past binnen onze activiteiten en sluit naadloos aan bij onze ambities en competenties op het gebied van urban development. Zo zijn we ook betrokken bij vergelijkbare integrale binnenstedelijke projecten als het project A2 Maastricht, OV-Terminal Den Haag CS, de stadsspoorlijn in Frankfurt, het havenproject Aarhus in Denemarken en de Oosterweel-verbinding in Antwerpenâ.

Het project Spoorzone Delft betreft een design & construct contract en is opgezet volgens het innovatieve Systems Engineering proces waarbij stap voor stap wordt gekeken naar de juiste balans tussen de te behalen economische resultaten, de maatschappelijke belangen en het milieu. Duurzaamheid en minimale overlast voor de omgeving zijn belangrijke uitgangspunten.

De opdracht levert voor Grontmij circa EUR 13,5 miljoen aan omzet op.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Grontmij N.V., Suzan van Nieuwkuyk, secretaris van de vennootschap, T
+31 30 220 75 39.
Grontmij Nederland B.V., Hans Pauw, projectmanager, T +31 30 220 7657 / 06 â 51 28 49 45.

Sharon-techniek nu ook in Parijs toegepast

Eén van de afvalwaterzuiveringen van Parijs, die in Seine-Grésillon, gaat de innovatieve en kosteneffectieve Sharon-techniek toepassen. SHARON (Single reactor system for High activity Ammonia Removal Over Nitrite) is een door Grontmij gepatenteerd zuiveringsproces waarmee op uiterst efficiënte wijze stikstof wordt verwijderd uit afvalwater. SHARON onderscheidt zich ook van andere afvalwaterbehandelingprocessen doordat er op geen enkele wijze slib wordt opgehoopt en/of afgescheiden.

Nadat in de afgelopen jaren in Nederland reeds een zestal Sharon-installaties door Grontmij werd ontworpen en uitgewerkt zijn recentelijk opdrachten verkregen voor ontwerp, engineering en uitvoeringsbegeleiding voor afvalwaterbehandeling op basis van de Sharon-techniek in New York, Genève, Manchester en Whitlingham. Aan de âsuccesreeksâ wordt dus nu ook Parijs toegevoegd.

De recent verworven opdrachten voor de SHARON-installaties hebben een doorlooptijd van meerdere jaren (sommige tot 2015) en leveren Grontmij een omzet op van ettelijke miljoenen euroâs.

Voor meer informatie over de innovatieve SHARON-techniek kunt u contact opnemen met:
Grontmij Nederland B.V., Henk Wim de Mooij, projectmanager, T +31 30 220 7875/06-22 99 95 22.

www.grontmij.com
www.grontmij.nl

Grontmij wil de beste lokale dienstverlener zijn voor ontwerp, advisering, management, engineering en contracting van projecten in milieu, water, energie, bouw, industrie en infrastructuur. Zo creëren onze medewerkers waarde voor onze klanten en aandeelhouders en dragen zij bij aan een duurzame woon-, werk- en leefomgeving.