Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam

Amsterdam, 21 augustus 2008

Internationale prijs voor celbioloog AMC

Prof.dr. Ron van Noorden, hoogleraar Celbiologie en Histologie in het AMC, ontvangt op 23 augustus in Gdansk de David Glick Award van de International Federation of Societies for Histochemistry and Cytochemistry (IFSHC). Van Noorden krijgt de onderscheiding voor zijn histochemisch onderzoek naar de activiteit van eiwitten.

Decennia lang waren eiwitten het meest geliefde onderzoeksobject van biowetenschappers. Totdat DNA werd ontdekt. Zeker toen er allerlei technieken beschikbaar kwamen om DNA-moleculen te ontrafelen, raakten eiwitstudies wat op het tweede plan. Minder nieuw, minder eer aan te behalen. Zoniet voor AMC-hoogleraar Ron van Noorden. Hij specialiseerde zich in onderzoek naar de activiteit van eiwitten binnen onze cellen. Een slimme keuze, want sinds het complete DNA van de mens in kaart is gebracht verleggen onderzoekers hun focus weer uitgerekend naar Van Noordens werkterrein. Eiwitactiviteit is namelijk cruciaal voor een beter begrip van cellulaire processen - zowel in gezonde als zieke cellen. Daardoor kunnen studies naar eiwitactiviteit bijvoorbeeld aanknopingspunten geven voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

Dankzij zijn vasthoudendheid wist Van Noorden uit te groeien tot een autoriteit binnen zijn vakgebied. Hij bestudeerde onder andere eiwitten die een rol spelen bij de overleving en uitzaaiing van tumorcellen, waardoor meer inzicht ontstond in de biologie van kanker. En inmiddels schreef Van Noorden meer dan 275 wetenschappelijke artikelen die bijdroegen aan de ontwikkeling en toepassing van nieuwe histochemische technieken. Reden genoeg voor de International Federation of Societies for Histochemistry and Cytochemistry om de AMC-hoogleraar dit jaar de David Glick Award toe te kennen. Het gaat om één van de meest prestigieuze prijzen in de cytochemie, die eens in de vier jaar wordt uitgereikt tijdens het wereldcongres van de IFSHC. De prijs is vernoemd naar de Amerikaan David Glick, een pionier die vorige eeuw baanbrekend histologisch en cytochemisch celonderzoek deed binnen Stanford University.

Na de uitreiking van de prijs houdt Van Noorden de 'David Glick Lecture', een lezing waarin hij enkele hoogtepunten presenteert uit zijn eigen onderzoekswerk. Zo publiceerde hij afgelopen jaar samen met onderzoekers van het Swammerdam Instituut (UvA) in Nature Biotechnology een nieuwe methode voor microscopisch onderzoek aan levende cellen: CLEM, ofwel Controlled Light Exposure Microscopy.


Noot voor de redactie (