Gemeente Utrecht

Slim gelegde straatstenen voorkomen wateroverlast in Utrecht

Geen overstromende putten en plassen meer in Hoograven. De afgelopen driekwart jaar heeft de gemeente zestigduizend vierkante meter bestrating en parkeervakken in Hoograven vervangen door speciale klinkers met zeer brede voegen. Door deze nieuwe vorm van verharding te gebruiken, stroomt het regenwater, in plaats van naar het riool, direct de grond in en komt het niet onnodig bij de waterzuivering terecht. De gemeente Utrecht heeft de ambitie om over vijf jaar zeventig hectare verharding in Utrecht te hebben afgekoppeld van het riool.

Experimentele bestrating
Op een proeflocatie in deze wijk is ook een stuk met experimentele waterdoorlatende bestrating aangelegd. De experimentele bestrating bestaat uit t-vormige, plastic steuntjes die op elke hoek van een klinker worden gelegd en als afstandhouders fungeren. Door deze techniek is het mogelijk om met ieder type baksteen een waterdoorlatende bestrating aan te leggen. Hiermee kan bijvoorbeeld ook de historische bestrating in oude wijken behouden blijven. Tot slot is het een goedkoop systeem door hergebruik van bestaande straatstenen. Tijdens de proef wordt de invloed van de seizoenen gemeten, de invloed van het verkeer en men kijkt hoe onderhoudsgevoelig het is. De proef duurt ongeveer een jaar. Stratenmakers zijn tot 5 september de stenen met de afstandhouders aan het leggen. De locatie ligt in het hofje Huis te Vlietlaan.

Inspelen op klimaatverandering
Utrecht meet al jaren de hoeveelheid hemelwaterafvoer in rioolputten en overstorten. Daaruit komt naar voren dat het slim is om in te spelen op de hoeveelheid neerslag die nu en in de toekomst gaat vallen. De bestrating met de afstandhouders zou in de stad de meest efficiente en makkelijkste manier zijn. Maar de gemeente speelt op meerdere manieren in op deze veranderingen van het klimaat. Andere vormen die Utrecht gebruikt zijn afkoppelen van het hemelwater op een tweede rioolstelsel en de bergbezinkbassins waarbij overtollig regenwater bij een hevige bui opgevangen wordt en niet wordt geloosd op het oppervlakte water.