Ingezonden persbericht


Persbericht

VWS-subsidie voor NVMW-project 'modularisering'
Met dit project levert de NVMW een bijdrage aan de professionalisering, profilering en transparantie van het maatschappelijk werk

Augustus 2008

Utrecht - De Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers/NVMW start in samenwerking met Movisie met het meerjarenproject 'Modulariseren'. Het project houdt in dat er heldere beschrijvingen worden ontwikkeld van het werk dat maatschappelijk werkers doen. Deze beschrijvingen worden vastgelegd in modulen. De NVMW levert met dit project een bijdrage aan de professionalisering van het beroep van maatschappelijk werker door het transparant maken van het werk dat maatschappelijk werkers verrichten. Het Ministerie van VWS steunt het project met een subsidiebedrag van ¤ 45.000,-.

De NVMW gaat een landelijk geldende set modulen ontwikkelen met daarin beschrijvingen van de werkvelden die nog niet eerder zijn beschreven zoals schoolmaatschappelijk werk, revalidatiemaatschappelijk werk, bedrijfsmaatschappelijk werk, maatschappelijk werk in de GGZ en verpleeghuis maatschappelijk werk. Deze modulen worden volgens een vaste structuur geschreven en zijn onderling op elkaar afgestemd. De modulen bieden een handvat op basis waarvan maatschappelijk werkers hun werk verder kunnen invullen.

Waarom modulen?
De modulen maken het werk van maatschappelijk werkers inzichtelijk en bevorderen de profilering. In een tijd waarin vraaggericht werken centraal staat is het belangrijk om cliënten een helder hulpverleningsaanbod te kunnen geven. Daarnaast zorgen veranderingen binnen de wetgeving (WMO, AWBZ en zorgverzekeringswet) er bovendien voor dat binnen de eerstelijns hulpverlening anders gewerkt moet worden, er is sprake van ketensamenwerking, concurrentie en marktwerking (aanbestedingen) en dit vraagt van hulpverleners om richting samenwerkingspartners en financiers duidelijk te maken wat zij te bieden hebben. Kortom: met de modulen kan het maatschappelijk werk zich eenduidig profileren naar de cliënten toe, naar het management, samenwerkingspartners en naar de geldverstrekkers.

Tijdspad
In september 2008 gaat de NVMW van start met de beschrijving van het verpleeghuismaatschappelijk werk en het maatschappelijk werk binnen de GGZ. Begin 2009 volgt het ziekenhuismaatschappelijk werk (de algemene ziekenhuizen). Dit traject is medio 2009 afgerond. Daarna volgt het revalidatiemaatschappelijk werk, dat klaar zal zijn voor eind 2009.

Samenwerking met Movisie
De basis voor de modulebeschrijvingen voor het maatschappelijk werk zijn ontwikkeld door Movisie, de samenwerkingspartner van de NVMW in dit project. Movisie is een kennis- en adviesorganisatie rond maatschappelijke ontwikkelingen. Voorheen was de organisatie bekend onder de naam NIZW (Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn). Sinds jaren is Movisie/NIZW een organisatie die betrokken is bij het adviseren van, het volgen van, en het anticiperen op ontwikkelingen binnen het maatschappelijk werk.
Een aantal sectoren binnen het maatschappelijk werk is inmiddels in het bezit van een heldere modulebeschrijving. Movisie/NIZW heeft in 2004 als eerste het AMW beschreven. De NVMW heeft in samenwerking met Movisie in 2006 'Arbeidsrelevante hulpverlening'. Recent heeft Movisie in opdracht van de Academische Ziekenhuizen het werk van maatschappelijk werkers in hun organisatie laten vastleggen in modulen.