(Ortho)pedagogisch kindercentrum Ieder Anders geopend


AMSTERDAM, 20080821 -- Onlangs is (ortho)pedagogisch kindercentrum Ieder Anders geopend. Dit is de eerste gespecialiseerde buitenschoolse opvang (BSO) voor kinderen uit het speciaal basisonderwijs in Amsterdam.

Wat doet Ieder Anders?
(Ortho)pedagogisch kindercentrum Ieder Anders is een kleinschalige en prikkelarme opvang voor kinderen uit het speciaal basisonderwijs. Ieder Anders begeleidt voornamelijk kinderen met een autisme spectrum stoornis en/of (meervoudige) psychiatrische problematiek.

Ieder Anders biedt naast naschoolse opvang ook weekendopvang. De opvang wordt betaald uit het persoonsgebonden budget (PGB). (Ortho)pedagogisch kindercentrum Ieder Anders is een erkende kinderopvang, getoetst door de GGD, volgens de Wet kinderopvang.

De belangrijkste voordelen van Ieder Anders zijn:
- Kleinschalig (één groep met maximaal 10 kinderen)
- Prikkelarm
- Huiselijke sfeer
- Persoonlijke aandacht
- Educatief spelmateriaal
- Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling
- Behalve NSO ook opvang in het weekend
- Betaling vanuit het PGB

Ieder Anders maakt (leren) samenspelen mogelijk

Sinds 1 augustus 2007 zijn basisscholen verplicht om buitenschoolse opvang te bieden, of om de aansluiting met een BSO te regelen. Het speciaal basisonderwijs vormt een uitzondering op deze regel. Terwijl het vaak moeilijker is om voor deze kinderen een geschikte plek te vinden.
Sommige van deze kinderen hebben speciale begeleiding en structuur nodig waardoor de kinderen niet opgevangen kunnen worden binnen het sociale netwerk van de ouders. De reguliere BSO's hebben hier niet voldoende personeel en kennis voor. Met een persoonsgebonden budget (PGB) kunnen ouders zelf hulp inhuren. Vaak kiezen zij voor een oppas die hun kind thuis opvangt.

Kinderen uit het speciaal onderwijs komen vaak niet uit dezelfde buurt. Dit omdat niet elke speciaal onderwijsschool aansluit bij elk `speciale' kind. De juiste school is meestal niet de dichtstbijzijnde school. Hierdoor wonen de kinderen vaak ver bij hun schoolvriendjes vandaan en dat maakt afspreken moeilijk. Deze kinderen zitten na school thuis bij de oppas en hebben daardoor weinig sociale contacten. Terwijl juist deze kinderen vaak problemen hebben in de sociaal-emotionele ontwikkeling en daardoor baat hebben bij (leren) samenspelen.
Ieder Anders maakt dit mogelijk.

Meer informatie: www.iederanders.nl





ingezonden persbericht