Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 21 augustus 2008

Baarsjes Olympische vlam dooft

Carolien Gehrels, wethouder Sport van de gemeente Amsterdam, sluit zaterdag aanstaande de Baarsjes Olympische Spelen af op het Mercatorplein. Daarbij reikt ze de medailles en andere prijzen uit. De Baarsjes Olympische Spelen zijn tot nu toe een groot succes met dagelijks honderden deelnemers.

Vlak voor het doven van de Olympische vlam is er om 19.00 uur op het Mercatorplein een ballonnenwedstrijd voor alle Baarsjes-kids. De wedstrijd wordt georganiseerd door de raadsleden Bram van Els (PvdA) en Tamara Serno (VVD). En daarmee is de cirkel weer rond, want de twee raadsleden waren ook de bedenkers van het evenement. Tamara Serno: 'We hebben twee weken lang bijna dagelijks honderden mensen op de been gekregen en er waren geen blessures. Deze Spelen zijn helemaal in lijn met de inzet van de VVD tegen overgewicht. En ze leiden tot teamspirit, verbroedering en samen actief zijn. Dus iedereen die meedeed heeft gewonnen.' Raadsvoorzitter Bram van Els (PvdA): 'Sport is belangrijk, zeker ook voor jongeren in De Baarsjes. Niet alleen is het gezond, het is vooral ook een goede manier om elkaar beter te leren kennen. De Baarsjes Olympische Spelen zijn een mooie aanleiding om onze schoolkinderen te laten zien hoe leuk het is om samen te sporten.'

Twee weken brandde de vlam op het Mercatorplein. Zaterdag komt een Chinese draak de vlam weer doven.

Portefeuillehouder: Arco Verburg.

Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 17144471.

Proef met gezinscoaches succesvol

Twintig gezinnen in De Baarsjes hebben afgelopen jaar hulp gehad van een gezinscoach. Vier gezinscoachtrajecten zijn inmiddels succesvol afgerond. Het Dagelijks Bestuur bespreekt de resultaten op 2 september met de raadscommissie Welzijn en kijkt daarna of het project in 2009 voortgezet kan worden.

De gezinscoach is geen therapeut, maar een hulpverlener, die gezinnen met veel problemen ('multiproblem-gezinnen') helpt om hun leven weer op orde te krijgen. Doordat de regie duidelijk is neergelegd bij de gezinscoach, kunnen de verschillende vormen van hulpverlening goed op elkaar worden afgestemd. De coach biedt praktische hulp met als uiteindelijk doel het herstel van het ouderlijk gezag in het gezin en herstel van de gezinsstructuur en de onderlinge relatie tussen gezinsleden.

Portefeuillehouder: Arco Verburg.

Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 17144471.

Mercatorpleingarage blijft kortparkeerders trekken

Het Dagelijks Bestuur wil vanaf 2009 met een gelijk tarief voor de Mercatorpleingarage kort parkeren in de garage aantrekkelijk houden. Prijzen voor abonnementen krijgen een inflatiecorrectie, en het aantal abonnementsoorten wordt teruggebracht tot dag- en maandabonnementen.

Stadsdeel De Baarsjes is sinds januari 2007 eigenaar van de garage, die sinds april van dit jaar beheerd wordt door de dienst Parkeergebouwen. Omdat ernaar wordt gestreefd om (kort)parkeerders in het winkelgebied Mercatorplein niet op straat maar in de garage te laten parkeren, blijft het stadsdeel een aantrekkelijk tarief rekenen. Het instaptarief van 50 eurocent voor het eerste half uur en een uurtarief van 2 euro blijft behouden. De nieuwe, geïndexeerde prijs voor maandabonnementen wordt 116 euro voor een normaal abonnement, 90 euro voor ondernemers en 82,50 euro voor mensen die op de wachtlijst staan voor een parkeervergunning. De dienstverlening wordt verbeterd door een doorlopend maandabonnement aan te bieden. Weekend-, week-, 2-maand, halfjaar- en jaarabonnementen worden weinig gebruikt en zullen verdwijnen.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi.

Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810

Lambriex wil hogere boetes voor luxeverzuim

Godfried Lambriex, portefeuillehouder Onderwijs in stadsdeel De Baarsjes, is geschrokken van het aantal meldingen van vermoedelijk luxeverzuim rond de zomervakantie bij de basisscholen in het stadsdeel. Meer dan 100 kinderen waren niet in de klas op de laatste dag voor de zomervakantie en zo'n 75 leerlingen waren afwezig op de eerste dag na de vakantie. Hij pleit voor een verhoging van de boetes en een snellere afhandeling door de rechtbank in Amsterdam.

Vorige week constateerde Bureau Leerplicht al dat 500 kinderen in Amsterdam rond de zomervakantie niet op school waren. Godfried Lambriex vindt het aandeel van De Baarsjes hierin schrikbarend hoog. Leerplichtambtenaren in De Baarsjes hebben voor de zomervakantie bij alle (basis)scholen in dit stadsdeel onderzoek gedaan naar luxeverzuim. Hiervan is sprake als ouders zonder toestemming van een schooldirecteur hun kind eerder van school haalt voor de vakantie of het kind na de vakantie later naar school laat gaan. In totaal waren er nu meer dan 100 kinderen die eerder met vakantie waren gegaan. Na afloop bleek uit een steekproef dat zo'n 74 kinderen niet op de eerste schooldag aanwezig waren. In het schooljaar 2007/2008 was er sprake van een aantal van slechts 65 meldingen van ongeoorloofd verzuim. Pas na nader onderzoek, via gesprekken met schooldirecteuren en verhoor van ouders, kan duidelijk worden of er echt sprake is van een grote overtreding van de Leerplichtwet.

Lambriex: 'Ik ben me echt rot geschrokken van de cijfers"; hij vervolgt: "Ik begrijp dat sommige schooldirecteuren machteloos zijn en zich gedwongen voelen toestemming te verlenen ook als dit formeel niet juist is.' Naar aanleiding van het feit dat de rechtbank nu pas zaken afdoet van luxeverzuim van het vorig jaar, pleit Lambriex ervoor dat rechters dergelijke zaken sneller afhandelen. Ook wil hij dat de boete flink hoger wordt, zodat er een preventieve werking uitgaat en ouders zich wel tweemaal zullen bedenken voordat zij hun kind ongeoorloofd niet naar school laten gaan. 'Ik denk dat ouders nu lachen om de hoogte van de opgelegde boetes', aldus Lambriex. Het stadsdeel heeft alle ouders ruim voor de zomervakantie schriftelijk op de hoogte gesteld van de geldende regels. Ook was deze informatie te vinden op de website van het stadsdeel. Lambriex: ' Toch zijn er dus ouders, die de regels bewust aan hun laars lappen; ik pleit dan ook voor veel hogere boetes!'

Schooldirecteuren hebben de bevoegdheid om verzoeken van ouders in te willigen om het kind voor een periode van minder dan 10 dagen niet naar school te laten gaan. Dan moet er wel sprake zijn van gewichtige redenen, zoals bijvoorbeeld een overlijden. Het eerder op vakantie gaan wordt niet beschouwd als een gewichtige reden. Lambriex: 'Mij is een geval bekend dat een directeur terecht een aanvraag had afgewezen, maar dat de toestemming alsnog door het schoolbestuur werd verleend; een schoolbestuur heeft deze bevoegdheid niet; ik zou willen dat het praktijk wordt dat schooldirecteuren in De Baarsjes en misschien in heel Amsterdam dergelijke verzoeken laten afhandelen door de leerplichtambtenaren. Zij kunnen objectief oordelen of er wel of niet toestemming kan worden verleend. Op die manier brengen we schooldirecteuren niet in een lastig parket. Als dit betekent dat de wet moet worden aangepast, dan moet dat maar.'

De leerplichtambtenaren in De Baarsjes gaan nu uitzoeken of er sprake is van herhaling. Ouders die vorig jaar voor luxeverzuim een waarschuwing hebben gekregen krijgen dan nu een proces-verbaal en een boete te betalen.

Portefeuillehouder: Godfried Lambriex.

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510.

Droom lekker verder

Op de Baarsjesdag (30 augustus) presenteren jongeren uit stadsdeel De Baarsjes en stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer hun rapclip 'Droom lekker verder'. In de clip rappen zij over hangen op straat en het leven van alledag. De jongeren kregen hulp van acteur Boumadian Jaghi, rapper An-s en Stichting MyPlace.

Stichting MyPlace wil de discussie op gang brengen over het gebruik van de openbare ruimte. Van wie is de openbare ruimte? Is die van de jongeren? De buurtbewoners? De gemeente? Hierbij probeert MyPlace zoveel mogelijk verschillende groepen in de wijk met elkaar in contact te brengen. 'Hoe beter men elkaar leert kennen, hoe minder de angst voor elkaar", zegt Lucy Nooren, artistiek leider van MyPlace. Stichting MyPlace wordt gesteund door de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling (gemeente Amsterdam), Stichting Doen en het Oranje Fonds.

Meer informatie: http://thisismyplace.nl. De clip staat ook op YouTube.

Buurtoverleg over verkeersveiligheid rond scholen

Samen met de scholen blijft het stadsdeel zoeken naar manieren om de verkeersveiligheid rond de basisscholen te verbeteren, zoals bij het Octopusproject rond de Westerweelschool. Bij het buurtoverleg wordt ook aan bewoners gevraagd welke plekken volgens hun veiliger kunnen, en hoe. Uiteraard kunnen bewoners en ondernemers zelf ook onderwerpen aandragen. Het buurtoverleg wordt drie keer per jaar georganiseerd door het stadsdeel en is het platform voor direct contact met bestuur en ambtenaren. Bij het overleg zijn de buurtwethouder, de buurtregisseur en verschillende ambtenaren aanwezig. Zo kunnen vragen liefst meteen beantwoord worden, en als dat niet mogelijk is gaan de ambtenaren er meteen mee aan de slag!

Postjesbuurt Maandag 25 augustus, 19.30 - 21.30 uur. Trouwzaal Stadsdeelkantoor, Baarsjesweg 224. Chassébuurt Dinsdag 26 augustus, 19.30 - 21.30 uur. Buurthuis Chassé, Chasséstraat 91. Jan Maijenbuurt en Mercatorbuurt Woensdag 27 augustus, 19.30 - 21.30 uur. Buurthuis Tagerijn, Balboastraat 18. Does-, Tromp- en Geuzenbuurt Donderdag 28 augustus, 19.30 - 21.30 uur. Ontmoetingsruimte Bestevaer, Jan van Galenstraat 107-G.

Ophaaldag klein chemisch afval
De chemokar komt op zaterdag 23 augustus in De Baarsjes. Bij de kar kunnen klein chemisch afval en kleine elektrische en elektronische apparaten worden ingeleverd. De chemokar stopt op zaterdag 23 augustus op de volgende halteplaatsen: Surinameplein, bij de bloemenstal 10.00-10.30 uur
Postjesweg 67 - 69, bij Albert Heijn 10.40-11.20 uur Mercatorplein 6 - 8, bij Dirk van de Broek 11.30-12.10 uur Jan van Galenstraat 93 - 95, bij Albert Heijn 12.20-13.00 uur Als de chemokar onverhoopt niet op de aangegeven plek kan staan, parkeert hij zo dicht mogelijk in de buurt.

Bloemetje!

Wie verdient een bloemetje in uw buurt en waarom? Laat het stadsdeelvoorzitter Arco Verburg weten via webredactie@baarsjes.amsterdam.nl.

Booming Baarsjes: kussengevecht

Booming Baarsjes organiseert zaterdag 23 augustus een kussengevecht. Iedereen kan zich voor 14.00 uur met kussen te melden op de brug in de Jan Evertsenstraat over de Admiralengracht. Het eigenlijke gevecht vindt tussen 14.00 en 15.00 uur plaats op het Mercatorplein.

Agenda

Baarsjes Olympische Spelen

Diverse locaties in De Baarsjes, tot 23 augustus.

Gewoon Gastvrij

Club 8, 21 augustus.

The Hey Kids & Salvador presents: Monsters

Club 8, 22 augustus.

Noga Zohar: Beelden en Schilderijen

Galerie de Stoker, tot 10 september.

UNK

Club 8, 23 augustus.

Buurtoverleg Postjesbuurt

Trouwzaal stadsdeelkantoor, 25 augustus - aanvang 19.30 uur.

Free YOGA in Erasmus Park

Erasmus Park, 26 augustus - aanvang 19.00 uur.

Buurtoverleg Chassébuurt

Buurthuis Chassé, 26 augustus - aanvang 19.30 uur.

Buurtoverleg Jan Maijenbuurt en Mercatorbuurt

Buurthuis Tagerijn, 27 augustus - aanvang 19.30 uur.

Buurtoverleg Does-, Tromp- en Geuzenbuurt

Ontmoetingsruimte Bestevaer, 28 augustus - aanvang 19.30 uur.

De 100 gezichten van het Rembrandtpark

Openbare bibliotheek Mercatorplein, 28 augustus - aanvang 20.00 uur.


----------