Vernieuwing centraal in nieuwe seizoen van publieke omroep

Onder embargo tot donderdag 21 augustus, 15.00 uur

Het nieuwe seizoen staat bij de publieke omroep in het teken van nieuw. Nieuwe programma's, waaronder veel nieuw Nederlands drama. Een nieuwe netstyling voor jeugdnet Z@PP, een vernieuwde programmering voor Radio 1, nieuwe programma's rond het thema geschiedenis op Nederland 2 en Uitzending Gemist wordt beschikbaar op mobiel. Kunst- en cultuurliefhebbers kunnen terecht bij de vernieuwde portal Cultura.nl. Terug bij de publieke omroep is het eredivisievoetbal, elke zondagavond op Nederland 1. Daarnaast staan de bekende ankerpunten in de programmering ook in het nieuwe seizoen stevig overeind.

Nieuw Nederlands Drama
Nieuw is ook het sleutelwoord voor het aanbod Nederlandse dramaseries van de publieke omroep, waaronder de muzikale comedyserie Gebak van Krul (VARA), Het Vrije Schaep (KRO) en de liefdescomedy Suzanne en de mannen (NCRV) op Nederland 1. Nederland 3 brengt de nieuwe negendelige dramaserie Flow (NPS), vol hiphop, soul en r&b, waarin tien jonge muzikanten vechten voor een plaatsje in de gevestigde muziekindustrie. Ook op Nederland 3 is de nieuwe serie Het Schnitzelparadijs (BNN), gebaseerd op de gelijknamige bioscoophit. Een nieuwe serie Telefilms behandelt actuele maatschappelijke thema's, dit seizoen op Nederland 2. Ook de fans van bekende series als Spoorloos Verdwenen (AVRO), ONM (BNN), Flikken Maastricht (TROS) en Vuurzee (VARA) komen weer aan hun trekken. Nederland 1 zendt een vervolg uit op Juliana (EO) en jeugddrama is er op het vernieuwde Z@PP met SpangaS (NCRV), Ik ben Willem (VPRO) en de nieuwe serie Snuf de Hond (EO). In het nieuwe kinderdrama Sterke verhalen uit Zoutvloed (VPRO) komt de kijker steeds meer te weten over de kinderen van een mysterieus dorp aan het water.

Sport
Veelbesproken is de terugkeer van het eredivisievoetbal. Elke zondag om 19.00 uur presenteert Tom Egbers een uur lang de eredivisiesamenvattingen in Studio Sport op Nederland 1 (NOS). Voorafgaand is er om 18.10 uur aandacht voor alle andere sporten. De eredivisiesamenvattingen op vrijdag en zaterdag en het Europese voetbal worden uitgezonden op Nederland 3.

Uitzending Gemist mobiel
Nieuw dit jaar is Uitzending Gemist op mobiel. Hiermee kan het publiek programma's kijken via de mobiele telefoon, wanneer en waar het dat wil. Met gemiddeld meer dan tien miljoen online opgevraagde programma's per maand sluit dit platform aan bij de nieuwe manier van televisiekijken. Deze dienst wordt eind 2008 beschikbaar.

Vernieuwd cultuurplatform
Cultura.nl is de compleet vernieuwde portal voor kunst- en cultuurminnend Nederland, met aandacht voor festivals en jong talent. Alle kunst en cultuur bij de publieke omroep is te vinden op één internetportal, met een eenvoudige gidsfunctie, een archief, nieuws en een kalender voor literatuur, beeldende kunst, film en documentaire, theater, pop, jazz, world en klassieke muziek.

Nederland 1
Op zondagavond vanaf 31 augustus levert een muzikale zoektocht een nieuwe musicalster op in Op zoek naar Joseph (AVRO), de opvolger van Op zoek naar Evita. Frits Sissing presenteert dit spektakel en Paul de Leeuw maakt zijn opwachting als kritisch jurylid. Uiteraard komt Paul de Leeuw ook terug met een nieuwe reeks Mooi! Weer de Leeuw (VARA). Elke zaterdag vanaf 13 september vervult hij de meest uiteenlopende wensen van zijn publiek. Jort Kelder neemt een kijkje bij de jetset in binnen- en buitenland in Bij ons in de PC (KRO) en Caroline Tensen helpt vrijgezellen in hun zoektocht naar de ware liefde in De 100 Singles (NCRV). Met programma's als Hello Goodbye (NCRV), Radar (TROS), Raymann is Laat (NPS), Vermist (TROS), Memories (KRO), Koefnoen (AVRO), Spoorloos (KRO) en Dit was het Nieuws (TROS) is Nederland 1 het net voor het hele gezin. Dat geldt zeker voor het vernieuwde Bananasplit (TROS), met Frans Bauer als presentator. Vanaf 8 september zijn Pauw & Witteman (VARA) weer terug. Jeroen Pauw presenteert daarnaast ook het nieuwe programma Vijf Jaar Later (NPS), waarin gasten de revue passeren die hij vijf jaar geleden interviewde.

Nederland 2
Van 10 oktober tot en met 7 december staat de publieke omroep in het teken van het thema geschiedenis, met het multimediale Verleden van Nederland. In de gelijknamige achtdelige documentaireserie (NPS/ VPRO) reist Charles Groenhuijsen door het verleden van ons vaderland, beginnend bij de prehistorie. Meer geschiedenis is er in het nieuwe Wij zijn de Geschiedenis (KRO). Hierin komen ooggetuigen van bekende en onbekende gebeurtenissen uit de recente Nederlandse geschiedenis aan het woord. Andere Tijden (NPS/VPRO) en Verre Verwanten (TELEAC) komen terug en Geert Mak vervolgt de succesvolle verfilming van zijn boek In Europa (VPRO). Naast geschiedenis is er op Nederland 2 als altijd veel ruimte voor actualiteit met veel aandacht voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen met specials en reportages in diverse programma's. De actualiteitenrubrieken Netwerk (NCRV/EO), NOVA (NPS/VARA) en de maatschappelijke programma's Rondom 10 (NCRV), De Leugen regeert (VARA) en Man bijt Hond (NCRV) maken het actuele karaker van Nederland 2 compleet. Het Nederlands Film Festival krijgt net als vorig jaar veel aandacht op Nederland 2 met dagelijkse journaals, reportages en films. Dit jaar kiezen kijkers en festivalbezoekers de Nederlandse film Top 50, waarvan de nummer 1 uitgezonden wordt op Nederland 2. Naast het NFF krijgt ook het IDFA, het grootste documentairefestival ter wereld, weer zijn plek op Nederland 2. Cultuur van een andere orde is Korenslag (EO), dat terugkeert na een succesvolle eerste serie en inmiddels ook in veel andere landen succes heeft. Daarnaast is er veel klassieke muziek met opera's (NPS), 120 jaar Koninklijk Concertgebouw Orkest (AVRO) en 80 jaar Haitink (AVRO), die een complete themaweek krijgt. Het radioprogramma Kunststof (NPS) krijgt een televisievariant op Nederland 2. Hetzelfde geldt voor Opium (AVRO), een nieuwe crossmediale cultuurshow.

Nederland 3
Het nieuwe programma Toren C (VPRO) brengt persiflages van hilarische en genante momenten op de werkvloer in beeld in een surrealistische comedy. Samen met Draadstaal (VPRO), De Lama's (BNN) en Ranking the Stars (BNN) zorgt dit voor de nodige portie humor op Nederland 3. Daarbij komt nog een uitgebreid aanbod cabaret, met bijvoorbeeld Arie en Sylvester (BNN), Veldhuis & Kemper (KRO), NUHR (VARA), Micha Wertheim (VARA) en Eric van Sauers (VARA). Het publiek kan op Nederland 3 weer rekenen op eigenwijze programma's als De Wereld Draait Door (VARA) en Holland Sport (VPRO). Max Westerman is nieuw op Nederland 3. Hij laat in Westermans Nieuwe Wereld (KRO) de verwondering van toeristen over Nederland zien en zet dit af tegen zijn ervaringen in Amerika. Twan Huys vervolgt in het nieuwe seizoen de NOVA College Tour (NPS), waarin grootheden met invloed aan de tand worden gevoeld door een publiek van studenten. Nederland 3 brengt een serie avontuurlijke programma's met het nieuwe Aanpakken & Wegwezen (LLiNK), waarin bevlogen mensen worden gevolgd die Nederland verlaten om elders een bijdrage aan een betere wereld te leveren. Ook nieuw is Expedition Unlimited (LLiNK), waarin zes modellen, vergezeld door een persoon met een lichamelijke beperking, het tegen elkaar opnemen in een spannende reis door Zuid-Afrika. Daarbij komen Try Before You Die (BNN) en 3 op Reis (LLiNK) weer terug op Nederland 3. Filemon Wesselink gaat in een speciale kliniek weer Afkicken (BNN) met verslaafde jongeren. Spuiten en Slikken (BNN), Jong (EO), Puberruil XL (KRO), Keuringsdienst van Waarde (RVU) en de Flat van Ali B (NPS) komen in het nieuwe seizoen ook terug op Nederland 3.

Het vernieuwde Z@PP
Jeugdnet Z@PP is volledig vernieuwd. Centraal in de nieuwe netstyling staan de uitdagende figuurtjes B.B., Olec, Chica, Lizz en Spark. Z@PP is er voor de hoogste klassen van de basisschool, zoekt de grenzen op, is uitdagend en humoristisch, met bijvoorbeeld de nieuwe dagelijkse dierenquiz Baasjes (KRO) en het nieuwe amusementsprogramma Te leuk om waar te zijn (TROS) met Yolanthe Cabau van Kasbergen. Maar ook met Z@PP Kids Top 20 (TROS), Het Junior Songfestival (AVRO), Het Jeugdjournaal (NOS), Klokhuis (NPS), Willem Wever (NCRV) en Taarten van Abel (VPRO). Ook te zien zijn het Junior Sintfestival (AVRO), Het Nationaal Kinderdictee (NPS), de Oebele Musical (KRO) en de nieuwe speelfilm Kruistocht in Spijkerbroek (AVRO).
Ook op Z@ppelin is er vernieuwing. Zo is de klassieke kinderserie Tita Tovenaar (AVRO) in een nieuw jasje gestoken en zijn er van de populaire serie Biba Boerderij (TROS) nieuwe afleveringen te zien.

Radio
Radio 1 is vanaf 25 augustus vernieuwd. Dicht op het nieuws, met het Radio 1 Journaal en magazines. Te verwachten hoogtepunten zijn dit jaar de Amerikaanse verkiezingen, de verkiezing van Politicus van het Jaar en het Radio 1 Jaaroverzicht in december.
Radio 2 presenteert op 4 september Barry Hay The Big Band Theory. Tussen 29 september en 3 oktober biedt de zender 50 jaar Nederpop, met op 3 oktober de Nederpop Top 100 en een live concert vanuit de HMH, met grote artiesten uit 50 jaar Nederlandse popgeschiedenis. De Top 2000 bestaat dit jaar 10 jaar. Van 26 tot en met 31 december vindt dit evenement plaats op radio, tv, internet en met een speciale krant. Vorig jaar genoten meer dan tien miljoen mensen van de Top 2000.
De ochtendshow GIEL! op 3FM duurt vanaf 1 september een uur langer. Met Serious Politics is er ook op het publieke jongerenstation aandacht voor de Amerikaanse verkiezingen. In december zet 3FM zich weer in voor een stille ramp, met Serious Request. 3 DJ's in een glazen huis, op een plein ergens in Nederland, zes dagen zonder eten, maar alleen muziek.
Radio 4 staat tussen 20 en 24 oktober in het teken van 120 jaar Koninklijk Concertgebouw Orkest, een van de beste orkesten ter wereld. Tussen 27 en 31 december kiezen luisteraars de mooiste klassieke werken tijdens de Radio4Daagse en in maart is er aandacht voor 80 jaar Haitink.
Radio 5 organiseert weer de Week van de jaren '50, de Evergreen Top 1000 en de Dag van de Jaren '40, een thema-uitzending in samenwerking met het Noord-Brabants Museum. Radio 6 besteedt in het nieuwe seizoen veel aandacht aan festivals als het Nederlands Film Festival, het IDFA, North Sea Jazz en het Internationaal Film Festival Rotterdam.
Jongeren kunnen dit seizoen weer terecht bij urbanzender FunX. De programma's en hosts van Lijn 5 hebben zich bij deze zender gevoegd. Van maandag tot en met donderdag is Lijn 5 op de landelijke kabeleditie van FunX te beluisteren tussen 17.00 en 23.00 uur. Grote artiesten als The Partysquad, Fouradi, Goodfellas en Yes-R behouden hun programma's op het station.



Publieke Omroep