Gemeente Almere

Terreininrichting de Oostvaarders van start

21-08-2008

Luchtfoto Natuurbelevingscentrum De Oostvaarders

Aan de rand van de Oostvaardersplassen bij Almere Buiten is het afgelopen jaar hard gewerkt aan het natuurbelevingcentrum de Oostvaarders Almere. Het gebouw is inmiddels grotendeels af en wordt de komende maanden aan de binnenkant verder afgewerkt.

Vanaf halverwege augustus wordt het omliggende terrein verder afgewerkt. De toegangsweg en de parkeerplaats worden aangelegd. Het wandelpadennet wordt verder uitgebreid.

Langs de nieuw aangelegde waterpartij komt een wandelpad en een uitkijkpunt. Vanaf deze wandelverbinding kan de natuur van de Oostvaardersplassen op een fraaie manier worden beleefd en bekeken. Daarnaast komt er een wandelpad tussen het natuurbelevingcentrum en het Koopvaarderspad dat het NS-station Oostvaarders en de Oostvaardersplassen verbindt. Vanaf het station is het natuurbelevingcentrum dan binnen een half uur wandelen te bereiken. In dezelfde periode vinden ook werkzaamheden plaats in het Kotterbos. De parkeerplaats bij de Buitenring wordt verbeterd en de moutainbikeroute wordt onder handen genomen. En er komt nog een halfverhard pad richting de uitkijkheuvel.

Vorig najaar zijn er al ingrijpende werkzaamheden in het gebied uitgevoerd. Zo is aan de zuidelijke rand van de Oostvaardersplassen een waterpartij aangelegd. Hiermee is een natuurlijke barrière ontstaan tussen het natuurgebied en de omgeving. Dit water heeft nu al een grote aantrekkingskracht op vogels. Met een klein beetje geluk kunnen bezoekers de zeearend straks zien vliegen en de lepelaar en de zilverreiger hun voedsel zien zoeken. De aangelegde dijk beschermt de dieren voor het lawaai en het licht van het verkeer op de Buitenring, bovendien kunnen bezoekers daardoor beter genieten van de natuur.

Het natuurbelevingcentrum
Het natuurbelevingcentrum de Oostvaarders opent naar verwachting voorjaar 2009 haar deuren. In het gebouw komt horeca, bezoekers kunnen er terecht voor informatie over het gebied, de panoramaruimte geeft een goed zicht op het gebied en de bijzondere dieren, daarnaast komt er een vergaderruimte en een ruimte om schoolklassen te ontvangen. De afdeling natuur- en milieueducatie (NME) van de gemeente Almere gaat de nieuwe voorziening beheren. De gemeente Almere ontwikkelt het centrum en een groot gebied daarom heen in samenwerking met Staatsbosbeheer.

Wie meer informatie wil over het natuurbelevingcentrum kijkt op www.deoostvaarders.nl.

Artikel(en)


* Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders Almere Buiten
* Natuurbelevingscentrum in Oostvaarders krijgt vorm
* Overgangsgebied Almere Oostvaardersplassen
* Startschot voor bouw natuurbelevingcentrum De Oostvaarders