Gemeente Heerlen

P E R S B E R I C H T 4 augustus 2008

MIES VAN DER ROHE AWARD 2007 | 16 augustus t/m 25 september 2008 INSTANT URBANISM | 22 augustus t/m 2 november 2008

PERS PREVIEW VRIJDAG 22 AUGUSTUS, 16.00 U
OPENING VRIJDAG 22 AUGUSTUS, 18.00 U

In de periode van vrijdag 22 augustus tot en met zondag 2 november presenteert het SCHUNCK-Glaspaleis de Mies van der Rohe Award 2007 en de tentoonstelling Instant Urbanism.

OPENING VRIJDAG 22 AUGUSTUS, 18.00 U tezamen met de openstelling tentoonstellingen Aad de Haas een persoonlijke iconografie en ProjectruimteJeroen Evertz.

PERS PREVIEW VRIJDAG 22 AUGUSTUS, 16.00 U

Tijdens de pers preview is o.m. Marc Dubois - architectuurcriticus en betrokken bij de Mies van der Rohe Award 2007 - aanwezig, alsmede de curator van Instant Urbanism, Francesca Ferguson (directeur S AM) en tentoonstellingsontwerper Thilo Fuchs. Graag aanmelden bij Minou Veders of Eleonora Peters: 045 577 22 10 of stadsgalerij@heerlen.nl

INSTANT URBANISM
Een tentoonstelling waarin de heersende opvattingen over stadsplanning en architectuur ter discussie worden gesteld.
INSTANT URBANISM vindt zijn oorsprong in de radicale uitspraken van de Situationistische Internationale in relatie tot architectuur en stedenbouw. De Situationisten stonden voor een reorganisatie van steden, waarbij ze steunden op het principe dat burgers zelf moeten bepalen in welke architectuur en welke leefomgeving ze willen leven. Aan de hand van spel en experimenten creëerden zij flexibele structuren met een beperkte levensduur vanuit een kritisch standpunt over het grondig geplande en gerationaliseerde stadsmilieu van het modernisme.
Naast voorbeelden van de visionaire stedenbouw van de jaren 60 en 70, zijn er talrijke hedendaagse projecten van internationale architecten en kunstenaars op de tentoon- stelling te zien waarin sporen van de door de Situationisten ontwikkelde kritiek en theorie zichtbaar zijn.
De tentoonstelling INSTANT URBANISM is samengesteld door het Schweizer Architektur Museum (S AM), onder curatorschap van Francesca Ferguson, directeur S AM.

Marjolijn Guldemond | Optrek
In de vitrine zijn, in het kader van de tentoonstelling Instant Urbanism, `architectuurtuigen' van Marjolijn Guldemond (1978) te zien. Haar kleinschalige bouwsels bevinden zich op het raakvlak van architectuur, beeldende kunst en theater. Ze verschijnen als merkwaardige figuren die volgroeien tot een instant - en tijdelijke! - herdefiniëring van de plek.

MIES VAN DER ROHE AWARD 2007
Deze tweejaarlijkse prijs, ingesteld om een bijdrage te leveren aan de bewustwording over de culturele rol van architectuur in onze steden, is één van de belangrijkste prijzen voor hedendaagse architectuur in Europa. Na Frankfurt, Parijs, Boedapest, Bratislava, Ljubljana en Madrid is de Mies van der Rohe Award 2007 nu in Heerlen te zien. De tentoonstelling biedt een belangrijk en uniek panorama op de ontwikkeling binnen de hedendaagse Europese architectuur en bestaat uit maquettes, tekeningen en foto's van de 40 genomineerde projecten. Hierbij gaat het om gerealiseerde ontwerpen uit 2005 en 2006, die door een vakkundige jury geselecteerd zijn uit een totaal van 273 projecten uit 32 landen.

Woensdag 3 september: 19.30 uur
Lezing door architect Chris de Jonge (JHK Architectuur) over `De Brug' één van de veertig genomineerde projecten voor de Mies van der Rohe Award 2007. Toegang gratis. Aanmelden via vitruvianum@heerlen.nl of tel. 045 577 22 05.

Openingstijden tentoonstellingen:
Maandag gesloten; di t/m vrij 11-17 uur, do 11-20 uur, za, zo van 13-17 uur. MIES VAN DER ROHE expositie +1 Glaspaleis gratis toegang. INSTANT URBANISM en AAD DE HAAS EEN PERSOONLIJKE ICONOGRAFIE tijdens Cultura Nova (29.08 t/m 2.09) én op donderdagavonden van 17-20 uur gratis toegang.


---