Gemeente Heerlen

P E R S B E R I C H T, 4 augustus 2008

PROJECTRUIMTE STADSGALERIJ HEERLEN

JEROEN EVERTZ
Madison Mystery Charger
22 augustus t/m 2 november 2008

Vanaf vrijdag 22 augustus presenteert beeldend kunstenaar Jeroen Evertz in de Projectruimte van de Stadsgalerij Heerlen zijn installatie Madison Mystery Charger. De opening vindt plaats op vrijdag 22 augustus om 18.00 u, tezamen met de openstelling van de tentoonstellingen Instant Urbanism, Mies van der Rohe Award 2007 en collectietentoonstelling Aad de Haas|een persoonlijke iconografie.

Jeroen Evertz (Trintelen, 1973) is geïnteresseerd in het gelijktijdig bestaan van verschillende realiteiten, in het spel tussen fictie en non-fictie, en in de vraag wat goed en kwaad is. Hoe dit beoordeeld wordt, is immers nauw verbonden met ieders individuele ervaringen: `the truth is all in how you see it...'.

Evertzs nieuwe installatie in de Projectruimte van de Stadsgalerij wordt een hommage aan Fred Madison, de intrigerende hoofdpersoon uit de film `Lost Highway'(1997) van David Lynch. Dit personage betreedt ruimtes waarin het onderscheid tussen fantasie en werkelijkheid niet altijd helder is; het tekent de dunne grens tussen waanzin en beheersing. De ruimtes in de film doen vaak denken een soort tussenruimte, een `niet- ruimte' als het ware. Dit beeld herkent Evertz in zekere zin in de Projectruimte van de Stadsgalerij.

Met gebruik van eenvoudige materialen, objecten en teksten bouwt Evertz in de Projectruimte een wereld waarin onderzoek naar de betekenis van begrippen als `restraint' en `umheimlich' een rol speelt. Hij probeert zo zijn fascinatie voor de vervreemdende werking, die film en muziek kunnen hebben op de beleving van realiteit, vorm te geven.

De Projectruimte op niveau ­2 van het Glaspaleis is een kleine expositieruimte waar de Stadsgalerij werk toont van jonge kunstenaars, die een binding hebben met de regio.
Jeroen Evertz is opgegroeid in Limburg. In 1996 ronde hij zijn opleiding af aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht. Evertz woont en werkt momenteel in Maastricht en Berlijn.


---