Stadsdeel Amsterdam-Noord

Kijk met ons mee naar de toekomst van de Waterlandse kust!

De Waterlandse IJsselmeerkust, in de Nota Ruimte aangewezen vanwege haar unieke veenweiden, loopt vanaf Amsterdam-Noord (het Blauwe Hoofd) tot de Hulk in Hoorn Zuid en hoort bij het Nationaal Landschap Laag Holland. Het Nationaal Landschap heeft tot taak het gebied te beheren. De vraag is hoe het sfeerbeeld van dit landschap herkenbaar doorgegeven kan worden aan de toekomstige generaties.

De stichting Verantwoord Beheer IJsselmeer toont door middel van een tentoonstelling haar visie op de Waterlandse IJsselmeerkust. Die visie is mede tot stand gekomen door de inbreng van bewoners, belanghebbenden en natuurorganisaties.
De tentoonstelling 'Te Kust en te Keur' toont aan de hand van kaarten en foto's een toekomstbeeld voor dit gebied. Het project `Te Kust en te Keur' is in het leven geroepen om de verrommeling van het landschap te stoppen.

Van 22 augustus t/m 12 september 2008 is de tentoonstelling te zien in de hal van het stadsdeelhuis Amsterdam-Noord, Buikslotermeerplein 2000 te Amsterdam. U bent van harte uitgenodigd om de tentoonstelling te komen bekijken!

Een initiatief van de bewoners

Het unieke aan het project `Te Kust en te Keur' is dat bewoners rond de Waterlandse Zeedijk zelf het initiatief hebben genomen om de verloedering van het landschap tegen te gaan.

Ze ontvingen steun van de IJsselmeervereniging, stichting Verantwoord Beheer IJsselmeer en Landschap Noord-Holland.

Tijdens een werkweekend hebben ze met hulp van studenten uit Delft en Wageningen en experts op het gebied van natuur en landschap een goede analyse gemaakt van de bijzondere kenmerken van het landschap en van elementen die beslist behouden moeten blijven. Zonder kaders zal het landschap verder verrommelen. Bijvoorbeeld door bebouwing op de vooroevers, uitbreiding van jachthavens en aanleg van bedrijventerreinen. De initiatiefnemers van `Te Kust en te Keur' vragen aandacht voor deze onnadenkende verrommeling en doen suggesties voor ontwikkelingen die wel passen in dit gebied.

Waterlandse kust