Gemeente Coevorden

Kindvriendelijk parkeren

De scholen zijn weer begonnen. Door middel van spandoeken worden automobilisten geattendeerd op schoolgaande kinderen. Maar ook voor de ouders is een rol weggelegd om te zorgen voor verkeersveiligheid.

Het is 's ochtends en 's middags altijd een drukte van jewelste op de straat en stoep voor de school. Een mierenhoop van door elkaar rennende kinderen, fietsen, auto's en taxibusjes. Kinderen moeten tussen de geparkeerde auto's door oversteken en kunnen niet goed zien of er verkeer aan komt. Ook voor de kinderen die op de fiets naar school komen is het lastig om zich door de menigte te manoeuvreren. Kinderen hebben, mede door hun lengte, minder overzicht over de verkeerssituatie rond de school.

Als de kinderen een hele ochtend of middag op school hebben gezeten willen ze graag bewegen. Bij het uitgaan van de school zijn ze met hun hoofd al helemaal bij het spel straks met vriendjes en vriendinnetjes en niet bij het verkeer. Omdat alle geparkeerde auto's stil staan nemen ze aan dat alle auto's stilstaan. En ze hebben dan de neiging om zonder op te letten pardoes de straat op te lopen of te fietsen. Let op en kijk uit bij de school. Houdt er rekening mee dat de omstandigheden geen dag hetzelfde zijn rond de school.

Tips voor ouders
- Laat de auto thuis en breng uw kind lopend of op de fiets naar school.
- Toch met de auto? Parkeer deze dan op ruime afstand van de schoolingang zodat de kinderen vrij zicht hebben bij het oversteken. - Laat uw kind(eren) altijd uit de auto stappen aan de kant van de stoep bij voorkeur aan de kant van de school. Bij het uitstappen aan de straatkant vergeten ze nog wel eens achterom te kijken voordat ze het autoportier opendoen. En als ze hun klasgenootjes zien, rennen ze meestal zonder uit te kijken de straat over. - Plaats geen fietsen op de stoep bij de schoolingang, maar zet deze in de fietsenstalling als u even naar binnen wilt. Daarmee houdt u niet alleen de doorgang vrij maar ook het zicht voor de kinderen.