Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070827770

Vragen van de leden Kraneveldt- van der Veen (PvdA) en Dezentjé Hamming-Bluemink (VVD) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Dijksma, en de staatssecretaris van Financiën over de Toelichting van de Belastingdienst m.b.t. het aanvragen van extra kinderopvangtoeslag wegens ziekte of vakantie. (Ingezonden 20 augustus 2008)


1
Is het waar dat de Belastingdienst in de Toelichting 1) behorende bij het aanvragen van extra kinderopvangtoeslag het voorbeeld gebruikt van ouders Dianne en Peter, die samen in de Krokusvakantie een weekje naar de zon gaan en extra kinderopvangtoeslag kunnen aanvragen omdat zij in die week hun kinderen naar de opvang sturen in plaats van ze mee te nemen op vakantie?


2
Vindt u dat kinderopvangtoeslag voor dit soort situaties bedoeld is?


3
Kunt u aangeven in welke situaties wel extra vakantieopvang wordt vergoed, en in welke gevallen niet?


4
Is het waar dat de Belastingdienst in de Toelichting behorende bij het aanvragen van extra kinderopvangtoeslag eveneens meldt dat extra kinderopvangtoeslag aangevraagd kan worden bij ziekte van één van de ouders?


5
Vindt u dat kinderopvangtoeslag voor opvang bij ziekte bedoeld is en zo ja, in welke situaties van ziekte wel extra opvang wordt vergoed, en in welke situaties niet?


6
Is de Toelichting van de Belastingdienst in lijn met de Wet Kinderopvang?


7
Heeft u enig idee hoeveel mensen gebruik maken van extra kinderopvangtoeslag wegens vakantie of ziekte en hoeveel extra toeslag is uitgekeerd?


8
Ziet u aanleiding om de tekst of het voorbeeld in de Toelichting van de Belastingdienst behorende bij het aanvragen van extra kinderopvangtoeslag aan te passen?


9
Ziet u aanleiding om in de Wet Kinderopvang een en ander te wijzigen of te verduidelijken, zodat voor iedereen helder is in welke gevallen van ziekte of vakantie wel of geen extra toeslag aangevraagd kan worden?


1) Toelichting Belastingdienst Toeslag Kinderopvang